SRBIJANSKI PREDSJEDNIK

Vučić: Velike snage se okupljaju u regiji, u ovom trenutku je 1.500 NATO vojnika u BiH

On je, prilikom obraćanja medijima, rekao kako je uvjeren da neće biti iskorištene protiv srpskog naroda

Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

E. Ć.

prije 2 dana

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon današnje sjednice proširenog kolegija načelnika Glavnog štaba Vojske Srbije.

Tom prilikom Vučić je rekao kako se velike snage okupljaju u regiji, ali da je uvjeren da neće biti iskorištene protiv srpskog naroda.

- U ovom trenutku imate u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u Bosni i Hercegovini, a NATO snage su pojačane nečim što je novost, to su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one se ne nalaze na tom teritoriju već na teritoriju susjednih zemalja Rumunjske, Mađarske, Bugarske - tvrdi Vučić.

Govoreći o sastanku proširenog kolegija načelnika Glavnog štaba Vojske Srbije, kazao je da je održan kako bi se analizirali sve sigurnosne prijetnje i situacija u regiji.

- Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regiji iz različitih razloga, od značajnih snaga susjednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na Kosovu. Mi računamo na dobru saradnju s KFOR-om i vjerujemo da će doprinijeti stabilizaciji prilika na Kosovu - naveo je on.

Tokom svog obraćanja je demantirao navode crnogorske opozicije kako je tvorac rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mathauzen, koju su zastupnici crnogorskog parlamenta usvojili prošlog petka.

- Za Rezoluciju o Srebrenici govore da je to put u budućnost, put ka pomirenju a kada je riječ o rezoluciji o Jasenovcu govore da rezolucije nisu put za rešavanje problema u regiji i da moraju imaju suglasnost svih u regiji - izjavio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.