PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Odluka o izborima nakon dijaloga s Prištinom i Skupštine UN-a

Ako su oni pred pobjedom, mi s tim nemamo problem, rekao je Vučić

Aleksandar Vučić. Anadolija

FENA

8.9.2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da će konačnu odluku o vanrednim izborima na zahtjev opozicije donijeti nakon što prođu predstojeći razgovori o Kosovu i nakon sjednice Generalne skupštine UN-a.

Na konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije, Vučić je rekao da je o tom zahtjevu već imao određene razgovore s predstavnicima vladajuće koalicije i da zna da kod njih postoji raspoloženje da se "izađe u susret zahtjevima predstavnika bivšeg režima."

Tehnički detalji

- Ostaju tehnički detalji kako da se to izvede. Smatram da je dobro da prođu razgovori o Kosovu i sjednica Generalne skupštine UN-a. Onda ćemo napravit zajednički sastanak s predstavnicima vlasti, da i njih zamolim da uzmu u obzir sve molbe i prijetnje predstavnika bivšeg režima i tada ću, u skladu sa tim, donijeti odluku - rekao je Vučić, prenosi Beta.

On je dodao da smatra da "nema potrebe da bilo ko po svaku cijenu čuva svoju fotelju".

- Ako su oni pred pobjedom, mi s tim nemamo problem - rekao je on i dodao da je važno za demokratiju u Srbiji i vanredna poruka stanovništvu da prava manjina moraju da se poštuju.

Podsjećamo, opozicija od vlasti traži da se raspišu vanredni parlamentarni i beogradski izbori, ili da ispune zahtjeve protesta.

Zahtjevi sa protesta

Protest "Srbija protiv nasilja" održavaju se svake sedmice  nakon dva masovna ubistva 3. i 4. maja u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo ukupno 19 osoba, uglavnom djece.

Zahtjevi protesta su već mjesecima isti, i to su smjena članova Vijeća REM-a i rukovodstva RTS-a.

Traži se i gašenje printanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promoviraju nasilje i mržnju kao i smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Nijedan od ovih zahtjeva nije ispunjen.

Vučić je ranije najavio mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora, podsjećaju mediji u regiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.