KOSOVO

Ministar Svečlja se sastao s trojicom policajaca puštenih da se brane sa slobode

Ovaj izmišljeni slučaj protiv pripadnika policije mora se bezuslovno i u potpunosti zatvoriti, poručio je Svečlja

Sa održanog sastanka. Printscreen

Anadolija

26.6.2023

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla), zajedno sa rukovodstvom Kosovske policije, sastao se s tri oslobođena policajca, koje su policijsko-vojne jedinice Srbije 14. juna kidnapovale na teritoriji Republike Kosovo, kada su bili na službenoj dužnosti, prenosi Anadolija.

Na današnjem sudskom ročištu u Kraljevu potvrđena je optužnica protiv Rifata Zeke, Beqira Sefija i Mustafe Sheme, koji su danas pušteni da se brane sa slobode, a to kako navode iz MUP-a Kosova, znači da će "i dalje biti pozivani i maltretirani od strane Srbije".

Fizičko i zdravstveno stanje relativno dobro

- Njihovo fizičko zdravstveno stanje je relativno dobro, ali sa snažnom voljom i hrabrošću da nastave zadatak odbrane ustavnosti i zakonitosti - navodi se u saopštenju MUP-a Kosova.

Svečlja je izrazio podršku svih institucija Kosova, ističući opredeljenje da ovaj slučaj Srbije bez presedana ne prođe bez preuzimanja odgovornosti.

- Ovaj izmišljeni slučaj protiv pripadnika policije mora se bezuslovno i u potpunosti zatvoriti. Srbiji se mora suditi zbog agresije - rekao je Svečlja.

Vlada Kosova tvrdi da su kosovski policajci 14. juna oteti dok su bili na dužnosti patroliranja uz granicu na sjeveru Kosova, dok zvanični Beograd tvrdi da su uhapšeni na teritoriji Srbije.

Potvrđena optužnica

Kako je saopštilo Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova, tužilac nije tražio produženje pritvora za kosovske policajce, što je sud prihvatio i time im je omogućeno da se brane sa slobode, odnosno da se vrate na Kosovo.

​​​​​​​Prema riječima branilaca, Viši sud u Kraljevu je na današnjem ročištu potvrdio optužnicu Višeg tužilaštva u Kraljevu protiv trojice policijskih službenika, koja im na teret stavlja krivično djelo “proizvodnja, držanje i nedozvoljen promet oružja i eksplozivnih naprava“.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija tražili su od Srbije hitno i bezuslovno oslabađanje trojice kosovskih policajaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.