ANTIINFLACIONA KORPA

U Crnoj Gori počela kampanja "Stop inflaciji": Svi trgovački lanci odazvali se akciji

Listu proizvoda smo definisali da bude pokriveno sve, rekao je ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović

Počela akcija "Stop inflaciji". CdM

H. J. I.

21.3.2023

U Crnoj Gori danas počela je kampanja "STOP INFLACIJI" u koju se uključilo šest maloprodajnih lanaca: Voli, Mercator, Laković, Domaća trgovina (Aroma, City, Conto), Franca i Megapromet. Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je saopštio da su se svi trgovački lanci odazvali akciji. Vlasnik Volija Dragan Bokan je naglasio da je bilo puno hajke na crnogorske trgovine.

- Listu proizvoda smo definisali da bude pokriveno sve. Svi trgovački lanci dali su listu i veću nego što smo tražili. Mislim da je ovo za početak dobar potez. Pratit ćemo u narednom periodu kako ide akcija - rekao je ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, povodom ove akcije.

Na pitanje zašto nema ulja i brašna u korpi, Đurović kaže da je razlog to što su marže na ulje, brašno, šećer i so ranije ograničene.

- To je zakonski ograničeno. Ovo je sada na dobrovoljnoj osnovi u dogovoru. Siguran sam da je ovo samo početak timskog rada Ministastarstva, trgovačkih lanaca i privrede jer, želimo da se dogovaramo - poručio je Đurović.

Vlasnik Volija Dragan Bokan je povodom početka akcije Stop inflaciji kazao da je bilo puno priče, a kako kaže i hajke na crnogorske trgovine.

- Danas smo tu kao što smo i uvijek bili i kada je bila borba sa snabdijevanjem crnogorskog tržišta. Bili smo tu i u periodu koronavirusa. Uvijek smo radili sa izvršnom vlašću, Vladama, i uvijek je crnogorska trgovina bila partner - istakao je on.

Prema njegovim riječima privrednici i Vlada moraju zajedno raditi na dobrobiti cijele države.

On ističe da su cijene niže nego u kompletnom regionu.

- Tvrdim da ne postoji niti jedna cijena da se za jedan cent podigla, a da to nije reflektovano povećanjem nabavnim cijena ili obavezama prema državi - rekao je Bokan.

Antiinflaciona korpa formirana je na način da sadrži najmanje po jedan artikal iz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda u tabeli koja slijedi. Izbor konkretnog artikla iz definisane vrste proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom ekonomskog razvoja (trgovačka marža u maloprodaji ne treba da bude iznad pet posto, dok je trgovačka marža u veleprodaji takođe limitirana na pet posto).

Predviđeno je da nove, snižene cijene u skladu sa dogovorom o "antiinflacionoj korpi" traju do kraja aprila, nakon čega će akcija biti produžena do 1. juna sa mogućnošću zamjene artikala. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.