PREMIJER HRVATSKE

Plenković: Važno je da nova koalicija u BiH osigura legitimne predstavnike i u Predsjedništvu

Posebno u Bosni i Hercegovini, gdje su Hrvati konstitutivni narod, trebaju imati svoje legitimne političke predstavnike što mislim da se dogodilo kada je riječ o izborima za parlamente ili kantonalne skupštine, rekao je

Andrej Plenković:. Emica Elvedji / PIXSELL

S. S.

23.11.2022

Zastupnik HDZ-a u Saboru Hrvatske Nevenko Barbarić upitao je premijera te države Andreja Plenkovića o strategiji Vlade Hrvatske za Hrvate izvan te države u narednih deset godina, što je ocijenio i kao bitno pitanje za BiH.

Poručio je i da je politika Plenkovića za "opstanak i opstanak Hrvata u BiH" već dala rezultate.

- Posebno u Bosni i Hercegovini, gdje su Hrvati konstitutivni narod, trebaju imati svoje legitimne političke predstavnike što mislim da se dogodilo kada je riječ o izborima za parlamente ili kantonalne skupštine. Ono što je važno je da se ta situacija dogodi kroz nove koalicije i nove institucije vlasti kada je riječ o članu Predsjedništva BiH, tada ćemo zaokružiti taj proces. Naša podrška je snažna i dugotrajna - rekao je Plenković.

Isti stav je potvrdila i europarlamentarka Željana Zovko tokom usvajanja izvještaja o novoj strategiji za proširenje EU koja se, između ostalog, odnosi i na zemlje Zapadnog Balkana. Ona je pozvala novu koaliciju koja će činiti vlast u BiH nakon održanih Općih izbora da započne s procesom ustavnih reformi i izmjena Izbornog zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.