REGION

Popović: Crna Gora će biti dio zapadnog svijeta ili beznačajna pokrajina

Kad god je Crna Gora osvajala nove elemente suverenosti, bila je pred krizom i opasnošću od sukoba, rekao je on

Milorad Popović. RTCG

I. K. / Avaz.ba

28.12.2019

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti uz ulazak u NATO jedan je od najvažnijih događaja u prethodnom periodu, kazao je književnik Milorad Popović koji je istakao kako ne vjeruje da bi se sinoćnji događaji završili bez težih posljedica da Crna Gora nije članica NATO-a, prenosi "Antena M". 

Kad god je Crna Gora osvajala nove elemente suverenosti, bila je pred krizom i opasnošću od sukoba - rekao je Popović, koji je, podsjetivši na ranije "rušilačke demonstracije", ocijenio da je "ovo dio procesa teškog osvajanja suverenosti, suvereniteta, samostalnosti, nezavisnosti - elemenata koje je Crna Gora, kroz istoriju, dugo i teško branila". 

Kako tvrdi, Crna Gora je sada u prilici da to radi na drugi način, ali sa stalnim dilemama i opasnostima, jer, kako je kazao, Crna Gora nema alternativu.

Odgovarajući na pitanje u vezi s eventualnom partijskom pozadinom djelovanja Demokratskog fronta uoči usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Popović je rekao da "toga ima u svakoj političkoj utakmici".

- Postoji rivalitet oko srpskog biračkog tijela između DF-a i Demokrata, koji su se do sada ukrivali pod nekom egidom građanstva, ali sada su definitivno pokazali da su ono što su razboriti ljudi i pretpostavljali na osnovu činjenice, da su njihovi osnivači predstavnici tvrđeg krila SNP-a - rekao je Popović, dodajući da su oni (Demokrati) bili dio sofisticirane igre privlačenja dijela razočaranih, bivših glasača crnogorskih građanskih stranaka.

Na pitanje u vezi sa šutnjom institucija poput CANU i Univerziteta, od kojih se, povodom DF-ovih višednevnih prijetnji krvoprolićem, iskopavanjem oružja, pozivanjem ratnih drugova i incidentom u Skupštini, niko nije oglasio osim Matice crnogorske, Milorad Popović  rekao je da je riječ o dugoj tradiciji crnogorskog mediokritetstva.

- Imamo tradiciju dominacije provincijalne svijesti. Sve što je dobro i drugačije an-blok odbacujemo - rekao je Popović uz primjedbu da je "to je najslabija tačka ove nove Crne Gore bez čijeg se rješavanja ne može stabilizovati".

- Nadam se da ćemo taj segment nekom brzom evolucijom shvatiti, da ne bismo našoj djeci ostavili te probleme - kazao je Popović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.