MUZEJ KNJIŽEVNOSTI

Obilježeno 20 godina bez pjesnika Velimira Miloševića istaknutog bh. i regionalnog pjesnika za djecu

Velimir Milošević bio je blizak prijatelj Muzeja, koji je bio logičan izbor za obilježavanje njegove godišnjice

Za Velimira Velju Miloševića djeca bila centar svijeta. N.Novaković

Dž. V.

prije 10 sati 25 minuta

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH večeras je svečano obilježena dvadeseta godišnjica od smrti Velimira Miloševića, istaknutog bosanskohercegovačkog i regionalnog pjesnika za djecu, te dugogodišnjeg novinara.

Prijatelji i obožavaoci njegovog stvaralaštva upriličili su prigodan program pod nazivom "Dvadeset godina bez Velimira Miloševića", odajući tako omaž ovom velikanu pisane riječi.

Velimir Milošević bio je blizak prijatelj Muzeja, koji je bio logičan izbor za obilježavanje njegove godišnjice. Inicijatorica i urednica programa, Snježana Galić, istakla je da su za Velimira, ili kako su ga zvali "Veljo", djeca bila središte svijeta, te je vjerovao da bi njihova sreća trebala biti prioritet.

Program je uključivao i projekciju emisije "Budilicu po budilicu", u kojoj je Milošević s djecom dijelio svoje znanje i radost. Galić je naglasila da je Veljo znao umiriti i inspirisati kako djecu, tako i odrasle. Njegova poezija bila je ispunjena svjetlom, ljubavlju i muzikom, a mnoge njegove pjesme, poput himne djetinjstva "Djeca su vojska najjača", našle su svoj put do izvođača.

Pored 15 knjiga za djecu, Milošević je napisao i 15 knjiga za odrasle, uključujući njegovu posljednju, "Ovo je Balkan Draga", potresno svjedočanstvo o stradanjima u Sarajevu, koje odiše boli, ali i optimizmom.

Snježana Galić podsjetila je da je Milošević 1999. godine od Internacionalne lige humanista dobio plaketu i titulu humanista godine. "Iako je prošlo 20 godina bez Velje, njegov utjecaj i dalje osjećamo, posebno mi koji radimo s djecom. Mnogi su odrastali uz njegove stihove", istakla je.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Uma Handan, mlada vokalna solistica iz Tarčina, pod mentorstvom Zlaje Bostandžića, dok su se sjećanja na Velimira podijelili njegovi prijatelji Bisera Alikadić, Nijaz Memić, Zlata Jurić, Dejan Garić i Snježana Galić.

Velimir Milošević rođen je 15. februara 1937. godine u Verićima kod Peći. Osnovnu školu završio je na Kosovu, dok je gimnaziju i Filozofski fakultet završio u Sarajevu. Preminuo je 21. oktobra 2004. godine u Sarajevu, ostavivši neizbrisiv trag u srcima i umovima mnogih generacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.