ISPOVIJEST

Kenan Velić, daidža dječaka iz Donje Jablanice koji je preživio kataklizmu: Ediju ne možemo vratiti mamu i tatu, ali smo svi uz njega

Dječak je još na Odjelu intenzivne njege, ali je svakim danom sve bolje. Kada sam čuo da je preživio, morao sam biti uz njega

Dječak Edi s roditeljima: Jedini preživio poplave. Facebook

Nerma Ajnadžić

prije 5 sati 56 minuta

Nezapamćena tragedija pogodila je Bosnu i Hercegovinu početkom mjeseca. Obilne padavine prouzrokovale su poplave, a u Donjoj Jablanici i klizište te odron kamenoloma koji se nalazio iznad ceste. Živote je izgubilo 19 osoba.

Kroz bujice

Mladi supružnici Adela i Vedad Tufek su među nastradalima. Njihov sin Edi, koji ima svega osam godina, preživio je. Nakon što su ga spasioci pronašli, helikopterom EUFOR-a je evakuiran u Mostar, gdje se, od kobnog 4. oktobra, nalazi i danas. Još je na liječenju, ali je, na svu sreću, sve bolje.

Njegov daidža Kenan Velić, brat nastradale Adele, od tada boravi u Mostaru i svaki dan provodi s dječakom Edijem. To je za „Dnevni avaz“ rekao Velić, koji nam se javio navečer, nakon što je uspio uzeti mobilni telefon, jer ga u bolnicu ne smije unositi.

- Igramo karti, malo se zezamo. Dobar je, posebno ova posljednja dva dana. U Mostaru ga baš paze. Da mi bilo koju drugu kliniku na svijetu ponude, da ga negdje prebacim, vjerujte mi da bih radije da ostane u Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“. Na Odjelu intenzivne njege, tako ga dobro paze. Non-stop su mu i sestrice i ljekari posvećeni - kazao je Velić.

Izuzetno je zahvalan građanima Mostara. Kaže da su mu mnogi nudili smještaj, da je grad u ovoj tragediji ujedinjen. Ali Velić ima porodicu u Mostaru i kod njih boravi.

Velić: Edija u Mostaru baš paze. Facebook

- Kod sina sam od mamine tetke. Oni su čuli da se uvečer probijam, tog 4. oktobra. Išao sam preko Prozora, pa do Blidinja, odatle u Posušje. U Mostar sam tek navečer oko 8 sati došao. Kada sam čuo da je Edi preživio... Živim na Slatini, s prijateljem držim splavove na Jablaničkom jezeru. Nisam znao koliko je ozbiljno. Išao sam da vidim ima li štete. Ali policija je bila tu, tako sam i saznao za katastrofu u Donjoj Jablanici. Prijatelj mi je javio za sestru i zeta. Rekao mi je i da je mali preživio, ali da je u teškom stanju. Jedva sam se pješke probio kroz bujice do Jablanice, s tim prijateljem, nije me htio ostaviti samog. Došao sam do Hitne pomoći, njega su ukrcali u helikopter i prebacili ga u Mostar. Našli su i sestru i zeta, sestrinu svekrvu i svekra, koji su također nastradali. Znao sam samo da do Mostara moram doći da budem uz Edija, jer tu, u Jablanici, nisam nikome mogao više pomoći - prisjetio se Velić.

Držimo se

Od tada je u Mostaru. Došao je samo kada je klanjana dženaza sestri, zetu i zetovim roditeljima, te ostalim žrtvama iz Jablanice.

- Još mi je sve friško. Fokusiran sam na Edija. Dok se čovjek ne nađe u toj situaciji, ne može shvatiti. Edi je imao dosta vanjskih povreda, teško je stanje bilo. Svakim danom je sve bolje, ima odličnu njegu. Malo je i veseliji. Tu smo ja, moj otac, njegov dedo, nena, tetka i tetak. Tetka je izgubila devet članova porodice i jako joj je teško. Ali držimo se svi skupa i tako preživljavamo. Uz dječaka smo. Inače smo jako familijarno vezani. Ediju oca i mamu ne možemo vratiti, ali smo uz njega, imamo mnogo ljubavi za njega - istakao je Velić.

Lijepo je odgojen

Edijev daidža Kenan ponosan je na sestrića.

- Edi je izuzetno inteligentan. To su mi i ljekari rekli. Kažu da je lijepo odgojen. Roditelji su ga uputili na pravi put. U školi je odličan. Bira riječi kako ne bi nekoga povrijedio - ponosno je rekao Velić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.