PRIKAZAO LJEPOTE SARAJEVA

Bh. dirigentska palica Emira Nuhanovića u Rumuniji

Zahvaljujući maestru Emiru Nuhanoviću publika imala priliku da se upozna sa turističkim potencijalima i ljepotama Sarajeva ali i Bosne i Hercegovine

Koncertom je dirigovao bh. dirigent Emir Nuhanović. Amadeus

Dž. V.

prije 10 sati 5 minuta

Rumunski Oltenija filharmonijski orkestar Krajova ( Filarmonica "Oltenia"-Craiova) održao je svoj koncert 18. oktobra 2024.godine sa dirigentskom palicom Emira Nuhanovića.

Sa zahtjevnim, ali uvijek atraktivnim programom, sala je bila puna, a publika je na početku koncerta čula Elgarovu (Edward Elgar) Serenadu za gudače, zatim najljepši koncert za violinu i orkestar - Mendelsonov (Felix Mendelssohn Bartholdy) koncert, dok je za kraj ovog programa odabrana Prva simfonija Čajkovskog (Pyotr Ilyich Tchaikovsky).

Violina iz 1694. godine 

Kao solista na violini nastupio je Liviu Prunaru, rumunski umjetnik sa stalnom adresom u Amasterdamu, gdje svira kao koncert-majstor u Kraljevskom filharmonijskom orkestru. Koncertom je dirigovao bh. dirigent Emir Nuhanović.

Solista na violini Liviu Prenaru je ovaj koncert svirao na jednoj od najčuvenijih violina na svijetu "Stradivarius Pachoud" iz 1694.godine, koju je na upotrebu dobio od Nizozemske kraljice.

Mediji iz Krajove su izvjestili da je spektakl Mendelsonovog koncerta, virtuoznost Livia Prenarua i nadahnuto vodstvo dirigenta Emira Nuhanovića, posebno u interpretaciji Prve simfonije Petra Iljiča Čajkovskog. Ostavili su veliki utisak na prepunu dvoranu i ovaj koncert su svrstali kao najbolji koncert u 2024.godini. Publika je na nogama i velikim ovacijama na kraju programa ispratila umjetnike sa scene.

Mir u svijetu

Ukupnoj atmosferi koncerta doprinjela je i direktorica Oltenijske filharmonije Ivona Stankvelas (Stancuelas), koja je na početku koncerta pročitala Pismo "Molitvu za djecu", čime se ovaj orkestar svrstao u ansamble koji će svojom muzikom promovirati mir u svijetu i skrenuti pažnju na ugroženost djece na bilo kojem geografskom dijelu planete Zemlje.

Potrebno je naglasiti da je zahvaljujući upravo našem maestru Emiru Nuhanoviću publika imala priliku da se upozna sa turističkim potencijalima i ljepotama Sarajeva ali i Bosne i Hercegovine, a sve kroz promotivne materijale Turističke zajednice Kantona Sarajevo, koji su bili istaknuti u holu koncertne dvorane u Krajovi. 

Turistička zajednica KS, predvođena Harisom Fazlagićem, predsjednikom uprave TZ KS svakim danom i svakim novim potezom doprinosi da Sarajevo i BiH postaju nezaobilazna turistička destinacija za mnogobrojne turiste iz cijelog svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.