64. FESTIVAL MESS

MESSpresso: Razgovori s akterima predstava "Edvard II" i "Kroćenje goropadnice"

Obje predstave o kojima se jutros govorilo nastale su kao moderno viđenje klasičnih dramskih tekstova

Održan MESSpresso. N.N.

prije 2 dana

"MESSpresso" u okviru 64. Festivala MESS ugostio je danas aktere sinoćnje predstave "Edvard II" – Vasila Zafirčeva i Jovanu Miladinovu, kao i bh. rediteljicu Selmu Spahić, čija će predstava "Kroćenje goropadnice" u produkciji Satiričnog kazališta Kerempuh biti izvedena večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Tradicionalno, MESSpresso predstavlja jutarnje druženje novinara i festivala gostiju, gdje se razgovara o teatru.

Mlada makedonska glumica Jovana Miladinova, koja još nije završila akademiju, već je osvojila značajne nagrade za svoju ulogu Isabele. 

- Porasla sam s tom ulogom. Kroz proces smo se Žoldak i ja povezali i razumjeli bez previše riječi na sceni. U Makedoniji općenito nemamo pristup takvom fizičkom teatru, pa sam na cijeli proces pristupila naivno. Shvatila sam koliko je rad na ovakvim predstavama, i fizički i psihički, izuzetno zahtjevan. Zaista sam sretna što imam ovo iskustvo, jer je rad s cijelim timom bio uzbudljiv, iako su probe trajale po dvanaest sati gotovo tri mjeseca - rekla je Miladinova.

Za Vasila Zafirčeva, kao glumca s bogatim iskustvom, saradnja s Andriyem Zholdakom bila je potpuno drugačije iskustvo.

- Sve je bilo novo, Zholdak je izazov za sve nas. Ovaj post-dramski format zahtijeva izlazak iz zone komfora, i iako glumcu oduzima alat glume, zapravo zahtijeva da koristi tijelo i sve druge sredstva, te da postane performer više nego autor. To je preuzbudljivo, uvijek svježe i novo, i za sve nas u procesu predstavlja veliku školu. Na početku, Zholdak nam je rekao da zaboravimo sve što smo do tada znali o teatru. Konstantno smo bili u kostimima, a s obzirom na to da su probe trajale po dvanaest sati, imao sam osjećaj da sam stalno u liku. To je izuzetno intenzivan i zahtjevan proces, i presretni smo što smo imali priliku raditi s takvim rediteljem - ispričao je Zafirčev.

Obje predstave o kojima se jutros govorilo nastale su kao moderno viđenje klasičnih dramskih tekstova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.