UMJETNOST PLESA

Večeras počinje 15. jubilarni Balet Fest Sarajevo: Balerina može parirati s bilo kojim vrhunskim sportistom

Moram da kažem da balerina može da parira sa bilo kojim vrhunskim sportistom - rekao je Jovanović

Press konfrencija povodom Balet Festa Sarajevo. Avaz

Dž. Vilajet

jučer

Počinje 15. jubilarni Balet Fest Sarajevo, koji će trajati do 28. Septembra, iza koje stoji uspješna direktorica Edina Papo. To je manifestacija koja slavi umjetnost plesa i njenu sposobnost da poveže ljude. Festival okuplja istaknute baletske trupe i koreografe iz cijelog svijeta, pružajući publici jedinstvenu priliku da uživa u raznovrsnim izvedbama i inovativnim koreografijama.

Tim povodom danas je organizirana press konferencija na kojoj se, između ostalih, obratio pedagog baleta, Vladan Jovanović.

- Zahvaljujem se prvenstveno gospođi Edini Papo na pozivu i ukazanom povjerenju. Dolazim iz Italije i radim po cijeloj Evropi, a ovo mi je prvi put u Sarajevu i zaista mi je veliko zadovoljstvo što sam u ovom predivnom gradu. Moram da kažem da balerina može da parira sa bilo kojim vrhunskim sportistom tako da je balet sport. Svaka promjena pedagoga baleta, balet majstora je veoma bitna jer igrači izlaze iz svoje komfort zone i susreću se sa novom tehnikom jer svaki moj kolega, svaki pedagog insistira na nečemu drugačijem. Svako naše prisustvo daje drugačiju energiju igraču - kaže Jovanović.

Vladan Jovanović, pedagog baleta. Avaz

Izložbom “Veliki format” u galeriji “Novi Hram” bit će zvanično otvaen Balet Fest Sarajevo. Voditelj galerije, Atijas Mihajlo zahvalio se na ukazanom povjerenju Edini Papo.

- Svaki put se iznova iznenadim jer ne znam odakle crpi energiju i odakle joj tolike ideje jer svake godine napravi izuzetan događaj i hvala joj sto čuva sjećanje na ovu sarajevsku priču, kao i što Galerija “Novi hram” ima priliku da otvori ovogodišnji festival.

Atijas Mihajlo, voditelj galerije "Novi hram". Avaz

Edina Papo naglasila je da je jako bitno povezivanje tradicije i suvremenosti kroz umjetnost i obrazovanje.

- Prije svega zadovoljstvo mi je što je gospodin Vladan ovdje s nama. Želim istaći da je gospodin Vladan čovjek koji je radio u svjetskim pozorištima kao što su Kanada, Montreal, Salzburg, Beč, Linc, nacionalnim pozorištima, kao što su Beograd, Ljubljana, Slovenija i Novi Sad. Sad je ovdje u Sarajevu. Kada u sali imate ovakvog majstora baleta, tada je stav igrača prema svom pozivu drugačiji, a također i stav onih koji gledaju te igrače na sceni. U prethodnim izdanjima Balet Festa znate da je bilo ljudi koji su radili u studijima za širi krug obožavalaca ali i alternativna pozorišta. Međutim, profesionalizam je nešto drugo i naglašavam da smo sretni jer, kao što naš Vlado kaže, svaka promjena baletnog pedagoga u sali predstavlja novi izazov za igrače da ne odustaju od svog poziva. Naravno, veliko hvala Miši što je ove godine pristao da Balet Fest otvori galerija “Novi Hram”, koja na ovaj način povezuje dvije velike kulture, omogućavajući našoj dragoj publici da upozna poznato ime Jitka Ivelje, jer izložba prikazuje pravu i istorijsku važnost tradicije klasičnog baleta i naše pismenosti u klasičnom baletu - rekla je Papo.

Edina Papo, direktorica Balet Festa. Avaz

Profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku Sociologija, Sarina Bakić istakla je važnost uvezivanja akademske zajednice sa umjetnošču.

- Gospođa Edina Papo i svi njeni suradnici i suradnice, i njena Balet Fest platforma, je među rijetkima koje promovišu baletnu umjetnost. Ja ću kao i moji uvaženi predhodnici da se zahvalim evo već drugi put na ukazanom povjerenju i ono što je najvažnije da naglasim da je gospođa Papo spoznala ulogu uvezivanja akademske zajednice, prvenstveno nas sociologa kada govorimo o tom suodnosu baleta i bosanskohercegovačkog društva- istakla je Bakić.

Sarina Bakić, profesorica sociologije. Avaz

Balet Fest Sarajevo počinje večeras, 18. septembra a trajat će do 28. septembra 2024. godine sa bogatim programom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.