TREĆI GRAD NA BALKANU

Izložba "El Prado na ulicama" stigla u Travnik

Dio je projekta čiji je cilj približiti remek-djela iz stalne zbirke Nacionalnog muzeja "El Prado" iz Madrida široj publici

Izložba "El Prado na ulicama". Facebook

Dž. V.

prije 2 dana

Travnik je ponosno postao treći grad na Balkanu, uz Sarajevo i Mostar, koji pruža svojim građanima i turistima jedinstvenu priliku da dožive izložbu pod nazivom "El Prado na ulicama".

Ova izložba, koja donosi 20 izvanrednih umjetničkih djela španskih majstora, dio je projekta čiji je cilj približiti remek-djela iz stalne zbirke Nacionalnog muzeja "El Prado" iz Madrida široj publici. 

Projekt su organizirali Općina Travnik i Ambasada Španije u Bosni i Hercegovini, u saradnji s UNESCO-om i Uredom Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović izrazio je svoje zadovoljstvo zbog podrške koju Španija pruža Bosni i Hercegovini, naročito u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Također je istaknuo da izložba nije slučajno predstavljena u Travniku, s obzirom na to da je čuveni nobelovac iz Travnika, Ivo Andrić, bio duboko inspiriran djelima španskog umjetnika Franciska Goje (Francisco). Andrić je, naime, napisao dva eseja, "Goja" i "Razgovor s Gojom", dok je boravio u Madridu i redovito posjećivao izložbu posvećenu Goji u Muzeju Prado.

Svečano otvaranje izložbe upotpunila je plesna točka "Travnik u stilu flamenca", izvedena od strane članice Plesnog studija Maya, te scenski performans u kojem je akademski glumac, u ulozi Ive Andrića, čitao odlomke iz Andrićevog eseja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.