DIO HISTORIJE GRADA

Hašimbegović: Historijski muzej BiH ove godine i na filmskom platnu SFF-a

Posjetioci Historijskog muzeja mogu, naprimjer, vidjeti ulaznice SFF-a iz 1995. godine

Elma Hašimbegović. Fena

FENA

21.8.2024

Sarajevo Film Festival nije samo značajni festival koji donosi filmsku magiju i brojne turiste u Sarajevu. Festival je sada već i dio historije grada, a dokumenti o njegovim počecima čuvaju se i izlažu u Historijskom muzeju BiH.

- U ovoj godini, značajnoj za historiju Sarajevo Film Festivala i obilježavanje tridesetogodišnjice postojanja, možemo se pohvaliti da je SFF u Historijskom muzeju, ali i da je Historijski muzej Bosne i Hercegovine na SFF-u – kazala je Feni direktorice Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović.

Posjetioci Historijskog muzeja mogu, naprimjer, vidjeti ulaznice SFF-a iz 1995. godine, ali i historijski kontekst u kojem je festival nastajao.

- Već nekoliko godina smo dio programa 'Suočavanje s prošlošću' i goste Festivala kroz postavke upoznajemo s time na koji način prošlost muzealiziramo i propitujemo – navela je ona.

Historijski muzej BiH pojavljuje se ove godine i na filmskom platnu Festivala.

Polazeći od impresivne arhitektonske vizure zgrade, austrijsku autoricu Lote Šrajber (Lotte Schreiber) je dalje interesovala priča o prošlosti institucije, ali i o tome šta muzej danas predstavlja u savremenom društvu.

Svoje impresije pretočila je u film pod nazivom "Neka sjećanja" koji se može pogledati u dokumentarnom dijelu SFF-a, u programu BH filma.

Također, hit izložba ovog ljeta u muzeju, Labirint devedesetih, koja na atraktivan i drugačiji način pokušava da prikaže dekadu koja je promijenila milione života na ovim prostorima, ima svoj promotivni štand na SFF-u, a sve zbog želje da je pogleda što veći broj gostiju Festivala.

Zbog svega toga, Hašimbegović podsjeća da je produžetak radnog vremena do ponoći sada već postala tradicija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.