BELEF 2024

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo "Sjećaš li se Dolly Bell" večeras u glavnom programu 32. Beogradskog ljetnog festivala

Sidran je iza sebe ostavio veliko naslijeđe u koje je sada uvršten i jedan balet, rekao je Evgeny

Sve spremno za beogradsku premijeru. Avaz

Dž. Vilajet-Avdičević

prije 2 dana

Plesno-kazališni komad inspiriran motivima romana Abdulaha Sidrana "Sjećaš li se Dolly Bell?“ na muziku rumunskog kompozitora Aleksandra Balaneskua praizveden je 29. novembra 2023. godine na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, sada će imati beogradsku premijeru.

Nije bilo jednostavno

Premijerno za "Avaz" govorio je umjetnički direktor Gaponko Evgeny: 

- Predstava je rađena po motivima romana Abdulaha Sidrana. Samo djelo je od velikog značaja za bh. književnost i veoma mi je drago što smo uspjeli da ovaj kultni naslov pretočimo i u balet, što nije bilo nimalo jednostavno obzirom da se radi o praizvedbi. 

Smatram da je gospodin Zurovac uradio veliki posao i da je bio odličan izbor za ovu predstavu na veliko zadovoljstvo kako mene kao umjetničkog direktora baleta, tako i upravnika pozorišta Dine Mustafića i samog gospodina Abdulaha Sidrana koji je bio veoma uzbuđen oko same ideje i sa velikim zadovoljstvom je prisustvovao premijeri baleta. Na žalost ubrzo je preminuo, ali iza sebe je ostavio veliko naslijeđe u koje je sada uvršten i jedan balet.

O samom uspjehu predstave svjedoči i podatak da smo mi već imali dva poziva za gostovanje, prvi u HNK Split a drugi ovdje u Beogradu gdje se trenutno nalazimo i brojna izvođenja na našoj velikoj sceni gdje ju je sarajevska publika sa oduševljenjem prihvatila.

O 32. Beogradskom ljetnom festivalu

32. Beogradski ljetnji festival predstavlja izbor najznačajnijih pozorišnih ostvarenja u protekloj godini, ali i premijerna izvođenja predstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.