LIČNOST DANA

Unai Emeri: Trenerski virtuoz

U Birmingemu sve "miriše“ na 1982. godinu i dizanje "Ušatog trofeja“

Emeri: Ima recept za Bavarce. AP

jučer

Fudbaleri Aston Vile su u prošloj sezoni uspjeli osigurati povratak u Ligu prvaka nakon 41 godine. Iznenađenje bi bila preslaba riječ da se opiše njihov nastup u prošloj sezoni, a šta tek reći za ovu. U drugom kolu Lige prvaka srušili su minhenski Bajern (1:0), a u centru pažnje svih uspjeha je španski stručnjak Unai Emeri (Emery).

Zanimljivo je kako je historija aktera tog duela isprepletena. Naime, Vila je u Ligi prvaka igrala do ove sezone samo dva puta, a u debitantskoj su uspjeli čak i osvojiti "Ušati trofej“, i to preko leđa Bajerna (1:0).

Pobjedom ekipe iz Birmingema, Unai Emeri je postao tek drugi aktivni trener, nakon Žozea Murinja (Jose Mourinho), koji je pobijedio Bajern s tri kluba. Rušio ih je s Viljarealom i PSG-om. Povezanost se i tu očituje, jer je poraz Bajerna od PSG-a 2017. godine bio njihov posljednji u grupnoj fazi Lige prvaka. I tad ih je rušio Emeri.

Čovjek je koji ima recept za Bavarce. U Birmingemu sve "miriše“ na 1982. godinu i osvajanje Lige prvaka, a na čelu Vile ovaj put bi bio Emeri. Nakon što je "magistrirao“ Evropsku ligu, čini se da Emeri "doktorat“ sprema za Ligu prvaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.