LIČNOST DANA

Karim Adejemi: Osvaja fudbalski svijet

Postao je prvi Nijemac s deset golova u Ligi prvaka prije 23. rođendana

Adejemi: Sjajan igrač i veliki humanitarac. AP

prije 3 sata 40 minuta

Karim Adejemi (Adeyemi) nova je velika zvijezda njemačkog fudbala. Ponikao je u Salzburgu, a od 2022. član je Borusije Dortmund. U utorak navečer zadivio je svijet. U pobjedi Borusije nad Seltikom (7:1) bio je neuhvatljiv za svoje protivnike, a za samo poluvrijeme dao je tri gola i izborio penal.

S ova tri gola, sada ima ukupno deset u Ligi prvaka. Tako je postao prvi Nijemac koji je došao do cifre od deset pogodaka u najjačem evropskom klupskom takmičenju prije 23. rođendana.

U Borusiji mnogo očekuju od Adejemija, a osim što je velika nada njemačkog fudbala, on je i veliki humanitarac. Zanimljivo je njegovo porodično stablo. Rođen je u Njemačkoj u porodici majke Rumunke i oca Nigerijca.

Prvi put je u Nigeriji bio s deset godina, kada je s vršnjacima igrao fudbal na ulici u groznim uvjetima, a kada je došao do novca, odlučio im je pomoći. Sedam godina kasnije pokrenuo je fondaciju za pomoć djeci i mladima u Nigeriji.

Potom je, zajedno s Nigerijcem Vilfredom Endidijem (Wilfried Ndidi), donirao dvije stambene zgrade koje su izgrađene kraj stadiona u Lagosu. Također, njegova fondacija omogućila je stotine stipendija mladim Nigerijcima, a rodni kraj posjetio je i ovih dana. No, ni tu nije stao. Uz pomoć Borusije Dortmund, osigurao je uvođenje pitke vode za 20.000 stanovnika.

Karim Adejemi rođen je 18. januara 2002. godine u Minhenu. Prema specijaliziranom „Transfermarketu“, vrijedi 28 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.