KOMENTAR DANA

Pat-pozicija

Pusta slova na papiru ostala su deklarativna opredjeljenja izvršnih vlasti o borbi protiv korupcije

Edin Skokić. Arhiv

Piše: Edin Skokić

13.12.2019

Ovogodišnje prvoaprilsko finansijsko osamostaljivanje policije u Tuzlanskom kantonu nije ličilo na šalu. Očekivalo se da će Uprava policije TK s novim zakonskim rješenjima unaprijediti upravljanje ljudskim resursima, osavremeniti policijske potencijale, ali, prije svega, depolitizirati djelovanje policijskih snaga.  

Šest mjeseci kasnije depolitizacija policije dobiva posve drugačije konotacije, jer je nova Vlada TK najavila upućivanje izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima u parlamentarnu proceduru.

Tim povodom oglasili su se visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) i američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric), koji su konstatirali da politici nije mjesto u policiji. Izmjene i dopune Zakona ogledaju se u tome da će ministar i izvršna vlast određivati prioritete u djelovanju policije, biti obavještavani o operativnom radu policijskih službenika, a odgovornost za učinjeno bit će samo na direktoru Uprave policije TK.

Između redova se da pročitati da izmjene i dopune imaju u pozadini želju vladajuće većine u TK, prvenstveno Socijaldemokrata BiH, kojima je pripao resor unutrašnjih poslova, da smijeni direktora Dževada Kormana, kojem mandat istječe u martu 2022. godine.

Razgovarajući i slušajući istupe ministra Sulejmana Brkića (SD BiH), da se zaključiti kako se svi problemi u funkcioniranju policije u protekle dvije decenije žele fakturirati na račun jednog čovjeka, aktuelnog direktora policije. No, jesu li su baš direktor policije i bivši policijski komesari krivi što su u TK vladali ili vladaju otuđeni politički centri moći ili što zakonodavac nije precizirao i davnih dana osigurao finansijsku i operativnu nezavisnost Uprave policije TK pod krovom MUP-a TK?

Pusta slova na papiru ostala su, recimo, deklarativna opredjeljenja izvršnih vlasti o borbi protiv korupcije. Postoji i skupštinska komisija koja se bori protiv korupcije, ali izuzimajući izolirane slučajeve hapšenja pojedinih političara i direktora javnih preduzeća ili ustanova u TK, takva borba, upravo zbog političkih igara i revanšizma, nije odmakla dalje od početka. I nova partija šaha politike i policije za sada je u pat-poziciji. Uprava policije TK bi, kao, da se otcijepi, a Vlada TK to ne dozvoljava. Hoće li svoje prste u ovaj proces ponovo uplesti međunarodni faktori u BiH?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.