MINUTA

Mrka kapa!

Podjela je ideja koju bošnjački nacionalisti suštinski nikada nisu odbacili

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

10.12.2018

Koaliciono bratstvo i političko jedinstvo Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata trajno je i konačno! U fotelje čelnika državnog parlamenta zasjeli su Borjana Krišto, Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović. Kao i obično kod nacionalista, radi se o friškim i perspektivnim kadrovima. Koji se ukupno već šezdesetak godina naizmjenično rotiraju na različitim budžetskim funkcijama.

Uživo pred televizijskim kamerama, u svojevrsnom institucionalnom rijalitiju, ekskluzivni trudbenik vječito vladajuće stranke neumitno stari, fizički se mijenja, propada k'o kauč...

Osim toga, Zvizdić je milošću Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika postao jedini evropski zvaničnik koji će kratkoročno obavljati odgovorne dužnosti šefa izvršne i čelnika zakonodavne vlasti. Rijetki su, naime, dunjalučki političari kojim je to pošlo za nogom, međutim ne zaboravimo kako ovdje imamo posla sa raritetnim primjerkom multipraktik birokrate što je u stanju jednako uspješno fercerati i na struju i na baterije. Što bi SDA-ovci rekli - Zvizdić je sposoban, ali nepošten!

I dok se vječiti partneri lešinarski rastaljuju oko budućih pozicija u državnoj vlasti, a Dodik od Republike Srpske pravi „srpsku autonomnu oblast (SAO)“ u privremenom konfederalnom savezu sa nepriznatom Federacijom BiH, bivši visoki predstavnici dramatičnim pismom pokušavaju upozoriti zvanični Brisel na okolnosti pogubnog uticaja susjedne Republike Hrvatske u bosanskohercegovačkim (ne)prilikama.

Režim najmlađe članice Evropske unije, poručuju trojica veličanstvenih, direktno zagovara „nova rješenja u BiH“ koja podrazumijevaju konačnu amputaciju trećine državnog teritorija i stvaranje segregacijskog trećeg entiteta sa Hrvatima u privilegiranom statusu. „Hrvatska podmuklo radi na podjeli BiH, a bošnjački političari uporno zabijaju glavu u pijesak te ništa ne poduzimaju da dezintegraciju zaustave i spriječe“, poentirao je dodatno jedan od bivših čelnika OHR-a.

I nije prvi put da SDA prodaje državu za večeru! Glava duboko zabijenih u pijesak i visoko uzdignutih zadnjica. Kamo puste sreće da je drugačije, ali podjela je ideja koju bošnjački nacionalisti suštinski nikada nisu odbacili. Ni naglas podržali!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.