BLISKI ISTOK

UN: Sigurnosna situacija na jugu Libana izuzetno izazovna

Jedno vozilo je onesposobljeno i nužno je ostavljeno na mjestu incidenta - navodi se u saopćenju

Sukobi u Libanu. AP

Anadolija

jučer

Mirovna misija Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) saopćila je da je sigurnosna situacija na jugu Libana izuzetno izazovna uprkos opsežnim mjerama poduzetim za zaštitu opće sigurnosti i sigurnosti mirovnih snaga, javlja Anadolu.

U saopćenju se navodi da su dva tima medicinske pomoći, koja su se sastala u Yarinu radi prebacivanja pacijenta, našla na udaru vatre nepoznatog porijekla u srijedu ujutro.

- Jedno vozilo je onesposobljeno i nužno je ostavljeno na mjestu incidenta - navodi se u saopćenju.

U večernjim satima istog dana, i medicinski objekat na lokalitetu UNIFIL-a u Beit Leifu pogođen je granatom ili raketom nepoznatog porijekla, uzrokujući štetu na objektu.

U saopćenju se navodi da su potom još dvije granate ili rakete, također nepoznatog porijekla, pale u blizini položaja UNIFIL-a u Kafer Choubi, nanijevši štetu stambenim prostorijama i skloništima.

- Svi pripadnici misije bili su u skloništima i niko od njih nije stradao u ovim incidentima. Sve aktere podsjećamo na njihovu obavezu izbjegavanja radnji koje dovode mirovne snage ili civile u opasnost. Nastavljamo da pozivamo sve aktere koji su uključeni u sukob da svoje nesuglasice riješe za pregovaračkim stolom, političkim i diplomatskim rješenjem, a ne nasiljem. UNIFIL ostaje na terenu i spreman je da to podrži - poručili su iz UNIFIL-a.

Napadi vojske na UNIFIL izazvali su i međunarodnu osudu.

UNIFIL djeluje između rijeke Litani na jugu Libana i Plave linije, koja služi kao granica s Izraelom, kao dio mandata prema Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a za održavanje sigurnosti u regiji.

Izrael je od prošlog mjeseca pokrenuo intenzivne zračne napade u Libanu uz tvrdnje da gađa položaje Hezbolaha. Eskalacija tenzija u regiji događa se u jeku izraelskih brutalnih napada na blokirani Pojas Gaze koji traju od 7. oktobra prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.