META TERORISTIČKOG NAPADA

Šta je TAI, kompleks u Ankari koji su napali teroristi

Kako je objavio turski ministar Jerlikaja, ubijena su dva terorista dok su u napadu poginule četiri osobe, a 14 ih je još povrijeđeno

Teroristi napali avio-kompleks u Ankari. Platforma X / Screenshot

E. Ć.

prije 6 sati 21 minutu

Turkish Aerospace Industries (TAI) je bila meta današnjeg terorističkog napada koji se desio u Turskoj.

Kako je objavio ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Jerlikaja (Yerlikaya) dvojica terorista koja su izvela napad su ubijena, dok su u napadu stradale četiri osobe, dok ih je još 14 povrijeđeno.

Inače, Turkish Aerospace Industries je državna kompanija za oružje i avio-tehnologiju sa sjedištem blizu glavnog grada Ankare.

Čime se bavi kompanija

Ova kompanija proizvodi vojne i civilne avione i helikoptere, kao i sisteme dronova za turske oružane snage i druge širom svijeta.

TAI: Proizvodi i sisteme dronova za turske oružane snage. Platforma X

Prema podacima koji su navedeni na zvaničnom sajtu, TAI je osnovan u svrhu smanjenje oslanjanjanja Turske na uvoz avio-tehnologije za vojne svrhe.

Članica NATO-a je ovu kompaniju odredila za licenciranog proizvođača američkih borbenih aviona F-16, a osim toga igra i važnu ulogu u modernizaciji starijih aviona za potrebe turske vojske.

Bh. djeca u Turskoj živa iz drava

Turske oružane snage i civilna agencija turske vlade dva su glavna vlasnika ove kompanije.

- Ono što je jako važno, znate da ovdje imamo kadete i moj vojni ataše me je obavijestio da su sva naša djeca, koja su ovdje na školovanju na Vojnoj akademiji živa i zdrava - rekla je za portal "Avaza" Mirsada Čolaković, ambasadorica BiH u Turskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.