NEMA BUNKERA

U bolnicu koju Izrael želi bombardovati ušli novinari BBC-a i DW-a

Direktor smatra da je povezivanje bolnice s Hezbolahom dimna zavjesa kako bi se opravdao napad

Snimci iz bolnice. BBC

N. H.

prije 10 sati 55 minuta

Bolnica Sahel u južnom predgrađu Bejruta je otvorila vrata novinarima nakon što je izraelska vojska objavila animaciju u kojoj tvrde da se isbod bolnice nalazi bunker s novcem.

- Danas sam posjetio bolnicu Sahel u južnom Bejrutu jutro nakon što je Izrael ustvrdio - bez dokaza - da su stotine milijardi dolara u zlatu i gotovini pohranjeni u podrumu i korišteni za finansiranje Hezbolaha. Imao sam neograničen pristup svim područjima, uključujući podrum i sve što sam pronašao bile su normalne stvari koje se nalaze u bilo kojoj bolnici, u bilo kojoj zemlji diljem svijeta - napisao je novinar Stiv Svini (Steve Sweeney).

Naveo je da je da direktor bolnice vjeruje da će je Izrael bombardirati, s pokušajima povezivanja bolnice s Hezbolahom kao dimnom zavjesom kako bi se opravdao napad. 

- Morali smo napustiti bolnicu s bespilotnim letjelicama koje su letjele iznad nas s potencijalom da Izrael može napasti svakog trenutka - napisao je Svini.

On nije bio jedini novinar. S njim su u bolnicu ušli novinari BBC-ja, i DW-a.

Arapski glasnogovornik IDF-a objavio je tvit upućen onima koji obilaze bolnicu, u kojem je ponudio konkretne upute gdje se bunker nalazi.

- Željeli bismo naglasiti da se ulaz može sakriti različitim sredstvima koja mogu otežati njegovo pronalaženje - kazao je glasnogovornik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.