GLAVNI SEKRETAR NATO-A

Rute: Situacija na zapadnom Balkanu i dalje je zabrinjavajuća, sa secesionističkim prijetnjama u BiH

Sve zabrinutiji zbog onog što Rusi rade na zapadnom Balkanu

Glavni sekretar NATO-a Mark Rute. AP

N. Aj.

prije 9 sati 31 minutu

Glavni sekretar NATO-a Mark Rute (Rutte) danas je izrazio zabrinutost zbog rasta tenzija na zapadnom Balkanu, posebno na Kosovu.

- Situacija na zapadnom Balkanu i dalje je zabrinjavajuća, sa secesionističkim prijetnjama u BiH - upozorio je on.

Naveo je zabrinutost za "krhku sigurnosnu situaciju na Kosovu i mali napredak u dijalogu Beograda i Prištine koji se odvija uz posredovanje Evropske unije".

- Rusija također nastoji potkopati demokracije u regiji cyber i hibridnim prijetnjama, uključujući dezinformacije", rekao je Rute. 

Najavio je paket vojne pomoći od 40 milijardi dolara za Ukrajinu, potvrđujući dugoročnu posvećenost Saveza jačanju odbrane Ukrajine.

Obraćajući se ministrima odbrane zemalja NATO-a, Rute je naglasio hitnu potrebu za jačanjem kapaciteta i otpornosti industrije odbrane u svim aspektima. Naglasio je da, iako je NATO postigao značajan napredak u proizvodnji streljiva i vojne opreme, trenutna proizvodnja još uvijek nedostaje.

- Moramo povećati proizvodnju zajedno kako bismo proizvodili više i uz niže troškove - rekao je Rute i dodao:

- Hitno radimo na ispunjenju finansijskog obećanja od najmanje 40 milijardi eura vojne pomoći u roku od godinu za podršku Ukrajini. Danas mogu objaviti da su saveznici NATO-a dodijelili 20.9 milijardi eura za vojnu pomoć Ukrajini.

Govoreći o globalnim savezima, Rute je upozorio na bolje slaganje između autoritarnih država kao što su Rusija i Kina. Naglasio je da ova saradnja prijeti stabilnosti i u euroatlantskoj i indo-pacifičkoj regiji.

- U ovom međusobno sve povezanijem svijetu, od vitalnog je značaja da se zajedno uhvatimo u koštac sa zajedničkim sigurnosnim izazovima - rekao je.

Potvrdio je posvećenost NATO-a rješavanju zajedničkih sigurnosnih izazova sa savezničkim nacijama kroz povećanu suradnju u odbrambenim inovacijama i industrijskoj proizvodnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.