EKSKLUZIVNO

Iz sjedišta Sjevernoatlantskog saveza u Briselu za "Avaz": BiH je važan partner NATO-a

Alijansa već godinama podržava mir i stabilnost, kao i reformske procese u zemlji

Aktuelni šef Alijanse Jens Stoltenberg i njegov nasljednik Mart Rute. Avaz

Nerma Ajnadžić

prije 3 sata 33 minute

Početak oktobra znači i rotaciju na čelu Sjevernoatlantskog saveza (NATO). Norvežanina Jensa Stoltenberga nakon 10 godina zamijenit će Nizozemac Mark Rute (Rutte).

Bosna i Hercegovina teži ka članstvu u Alijansi, a dok ne dođemo do toga, sarađujemo s NATO-om na mnogim poljima.

Opsežna saradnja

Svaka promjena u rukovodstvu važna je i za našu državu, zbog čega smo poslali upit NATO-u u vezi s tim kakvu vrstu nastavka saradnje BiH može očekivati dolaskom Rutea, a odgovor nam je stigao iz Brisela.

- Bosna i Hercegovina je važan partner za NATO. Alijansa već godinama podržava mir i stabilnost, kao i reformske procese u zemlji, i nastavlja to činiti, kroz našu opsežnu saradnju - rekao je za „Avaz“ zvaničnik NATO-a.

Dodao je da su saveznički lideri ponovili strateški značaj zapadnog Balkana za Alijansu na posljednjem samitu NATO-a, koji je u julu održan u Vašingtonu. 

Tada je rečeno da su „regije zapadnog Balkana i Crnog mora od strateškog značaja za Alijansu“.

- Ostajemo snažno posvećeni njihovoj sigurnosti i stabilnosti. Nastavit ćemo da unapređujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju sa zapadnim Balkanom kako bismo podržali reforme, regionalni mir i sigurnost i suprotstavili se zlonamjernom utjecaju, uključujući dezinformacije, hibridne i cyber prijetnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri. Demokratske vrijednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusjedski odnosi su od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i euroatlantske integracije i očekujemo nastavak napretka u tom pogledu - poručeno je tada.

Niz pitanja

Kako je napomenuo zvaničnik NATO-a u odgovoru za „Avaz“, isto je ponovio vršilac dužnosti zamjenika generalnog sekretara NATO-a ambasador Boris Ruge tokom svoje službene posjete regionu prošlog mjeseca.

- Novi generalni sekretar NATO-a Mark Rute nastavit će rad NATO-a na nizu pitanja, uključujući i naše partnere na zapadnom Balkanu. On će preuzeti dužnost 1. oktobra i tog dana će imati prvu konferenciju za štampu kao generalni sekretar NATO-a - rekao nam je zvaničnik NATO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.