"ETNIČKO ČIŠĆENJE"

Ambasador Palestine u Crnoj Gori: Dosta je dvostrukih standarda, svijet mora odmah zaustaviti izraelski genocid

Ubijeno je više od 41.000 Palestinaca, većinom djece i žena, a više od 97.000 je ranjeno, kaže Alhantouli

Rabii Alhantouli. Anadolija

Anadolija

prije 2 sata 6 minuta

Izraelski program etničkog čišćenja protiv palestinskog naroda sprovodi se otvoreno, i to ne samo u Gazi, već i na Zapadnoj obali, uključujući Jerusalim, izjavio je ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabii Alhantouli.

On je u razgovoru za Anadolu kazao da Izrael već godinu dana izvodi brutalne i neselektivne napade na Gazu.

- Ubijeno je više od 41.000 Palestinaca, većinom djece i žena, a više od 97.000 je ranjeno, pri čemu je većina zadobila trajni invaliditet. Škole, univerziteti, bolnice, džamije i crkve su bombardovane. Ljekari, medicinske sestre, učitelji, humanitarni radnici i novinari bivaju ubijeni. Gaza je najveći logor za istrebljenje na svijetu, a Izrael nastavlja svoj genocidni rat pred očima cijelog svijeta. Izraelski program etničkog čišćenja protiv palestinskog naroda sprovodi se otvoreno, i to ne samo u Gazi, već i na Zapadnoj obali, uključujući Jerusalim, gdje izraelska okupaciona vojska i bande kolonijalnih naseljenika ubijaju, uništavaju i šire teror - kazao je Alhantouli.

On ističe da nakon godinu dana genocida i 76 godina vojne okupacije i ugnjetavanja, jasno je da je međunarodna zajednica iznevjerila palestinski narod i nije uspjela da ispoštuje međunarodne zakone i sprovede sopstvene rezolucije.

- Jedan dio međunarodne zajednice, poput Turkiye, pokušava i dalje pomoći, ali nažalost bez uspjeha, dok su drugi očito saučesnici u onome što Izrael čini. Oni koji i dalje šalju oružje i municiju Izraelu, znajući da čini ratne zločine, i sami krše međunarodno pravo, uključujući Ženevske konvencije i Konvenciju o sprečavanju genocida. Kao i Izrael, i oni će biti pozvani na odgovornost pred sudom pravde - poručuje palestinski ambasador u Crnoj Gori.

Na pitanje koliko su važne poruke podrške i solidarnosti, koje su prethodnih mjeseci dolazile iz Podgorice, Alhantouli poručuje da su svaki glas i svaka akcija važni.

- Ovdje želim iskoristiti priliku da izrazim veliko poštovanje prema građanima Crne Gore, koji kontinuirano izražavaju svoju podršku palestinskom narodu i osuđuju izraelske ratne zločine. Ljudi u Crnoj Gori stoje na strani pravde".

Ambasador Palestine poziva svijet i međunarodnu zajednicu da zaustave izraelski genocid na narodom Palestine.

- Poruka je uglavnom upućena moćnim zemljama koje mogu nešto učiniti, ali to ne rade: dosta je dvostrukih standarda, dosta je ove hipokrizije, djelujte odmah kako biste zaustavili ovaj genocid! Izrael uništava poredak zasnovan na zakonima u ovom svijetu i pretvara ga u svijet bez morala i principa, bez ljudskih vrijednosti - kaže Alhantouli.

Smatra da je jedini način za postizanje mira - okončanje decenijske izraelske vojne okupacije Palestine i omogućavanje palestinskom narodu da ostvari svoja prava, posebno pravo na samoodređenje, da žive u miru, slobodi i dostojanstvu u nezavisnoj državi Palestini s Jerusalemom kao glavnim gradom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.