PREVENCIJE SUKOBA

Bivši šef NATO-a Stoltenberg na čelu Minhenske sigurnosne konferencije

NATO je u junu objavio da je Rutte (47) formalno potvrđen za šefa vojne alijanse

Jens Stoltenberg. Fena

Anadolija

prije 4 sata 13 minuta

Odlazeći generalni sekretar NATO-a karijeru će nastaviti kao novi predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije (MSC), objavio je Forum u utorak.

- Jens Stoltenberg će postati sljedeći predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije (MSC) u februaru 2025. - navodi se u saopćenju.

- Velika mi je čast da služim kao predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije i dam doprinos njenoj misiji 'mir kroz dijalog'. Nekoliko međunarodnih platformi je toliko važno kao MSC za promoviranje prevencije sukoba, dijaloga i međunarodne saradnje - rekao je Stoltenberg.

Bivši holandski premijer Mark Rutte preuzeo je 1. oktobra funkciju generalnog sekretara NATO-a, zamijenivši Norvežanina Jensa Stoltenberga koji je vodio alijansu deceniju.

NATO je u junu objavio da je Rutte (47) formalno potvrđen za šefa vojne alijanse, zamijenivši Jensa Stoltenberga čiji je mandat produžen zbog rata u Ukrajini.

On je bio jedini kandidat nakon što se rumunski predsjednik Klaus Iohannis povukao iz utrke.

NATO saveznici su se u julu 2023. složili da produže mandat 65-godišnjeg Stoltenberga za još godinu dana do 1. oktobra 2024. On je bio 13. generalni sekretar NATO-a od 2014. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.