LIBAN

Hezbolah od petka nema kontakt s Nasralahovim nasljednikom: Sumnja se da je ubijen u napadu na Bejrut

Sada, s mogućnošću da i on bude ubijen, to dovodi u pitanje pitanje sukcesije unutar organizacije, objašnjavaju

Hašem Safiedin. Al Jazeera

N. H.

prije 2 dana

Hezbolah je izgubio s jednim od visokih čelnika Hašemom Safiedinom (Hashem Safieddine), za kojeg se pretpostavljalo da će naslijediti Hasana Nasralaha (Hassan Nasrallah) na čelu libanske grupe. 

Kako za "Al Jazeeru" navodi libanski sigurnosni izvor, od petka nakon izraelskog napada na predgrađe Bejruta Dahijeh, nemaju kontakta s njim.

Dorsa Džabari (Jabbari), izvještavajući iz Bejruta, rekla je da postoji "osjećaj hitnosti" od strane libanskih i Hezbolahovih zvaničnika da dozvole spasilačkim timovima u tom području da izvuku tijela iz napada koji se dogodio u petak. 

Ona je dodala da je većina komandanata Hezbolaha "u sjeni", a Safiedineovo ime je izašlo u javnost tek nakon što su mnogi vjerovali da će on možda naslijediti Nasralaha.

- Sada, s mogućnošću da i on bude ubijen, to dovodi u pitanje pitanje sukcesije unutar organizacije - objasnila je Džabari. 

U međuvremenu, ured za medije Hezbolaha objavio je saopćenje u kojem se navodi da su izvještaji koji se pozivaju na izvore unutar grupe o "sudbini zvaničnika Hezbolaha" "bezvrijedne glasine". Grupa je istakla da su validne samo izjave koje je izdala njihova medijska kuća.

Ali nedostatak kontakta sa Safieddineom također dokazuje da postoji proboj obavještajnih podataka unutar grupe, "što je omogućilo Izraelu da locira i napadne jednog za drugim vođu", rekao je politički analitičar Al Jazeere Marvan Bishara (Marwan).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.