RAT U UKRAJINI

Jeziv snimak: Rusi pobili svoje vojnike nakon što su se htjeli predati?

Nije potvrđeno je li napad bio namjeran, ali britanski mediji, uz uznemirujući snimak, navode da ni to nije isključeno

Nekoliko vojnika ubijeno u napadu dronom. The Sun

N. H.

prije 3 sata 51 minutu

Rusija je navodno dronom pogodila vlastite vojnike koji su pokušali da se predaju ukrajinskim snagama. Snimak pokazuje sedam muškaraca, koji jasno drže ruke uvis prije nego što legnu licem prema zemlji, prenosi Daily Mail.

Ušli su na teritoriju koju je držala ukrajinska vojska na Donjeckom frontu, ali su odlučili da odustanu jer su bili stjerani uza zid. Na snimku koji su objavile ukrajinske oružane snage, vidi se kako ih dron napada, ubijajući sve osim jednog muškarca koji je uspio da pobjegne.

Snimak možete pogledati i OVDJE

Nije potvrđeno je li napad bio namjeran, ali britanski tabloid navodi da to nije isključeno, naročito nakon izvještaja da su ruski snajperisti pucali na vojnike koji su dezertirali, a koja inače kruže već od prvih mjeseci invazije.

Ukrajinski komandant na snimku daje uputstva svom pilotu drona da ne baca eksplozivna sredstva na ruske vojnike, a ubrzo nakon toga vidi se udar ruskog drona. Takvo postupanje smatra se ratnim zločinom jer su vojnici predajom obuhvaćeni Ženevskim konvencijama.

Objašnjavajući snimak, Ukrajinske oružane snage navele su da su ruski vojnici donijeli ispravnu odluku, ali čim se ukrajinski dron počeo povlačiti, ruska vojska izvršila je likvidaciju svojih snaga.

Devet mjeseci nakon početka sukoba, britansko ministarstvo odbrane saopćilo je da će Rusija rasporediti specijalne jedinice koje bi trebalo da pucaju na vlastite vojnike, ako se povuku iz rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.