VOJNI ANALITIČAR

Kazazović za "Avaz": Likvidacija Nasralaha neće uništiti Hezbolah, sukob bi se mogao dodatno rasplamsati

Hezbolah će izabrati nove vojne kadrove koji po sposobnosti neće mnogo zaostajati za postojećim, smatra Kazazović

Kazazović: Ratna sjekira je iskopana. Avaz

Danijal Hadzovic

prije 6 sati 8 minuta

Snage Izraela likvidirale su Hasana Nasralaha lidera Hezbolaha koji se smatrao i najmoćnijom osobom u Libanu.

Ratna sjekira

U razgovoru za "Avaz" vojni analitičar Neven Kazazović ističe kako smatra da ovaj sukob neće značiti i povlačenje Hezbolaha.

- Sukob će se nastaviti. Likvidacija rukovodećeg vojnog kadra Hezbolaha u ovom trenutku ne mislim da će donijeti puno. Izabrat će nove vojne kadrove koji po sposobnosti neće mnogo zaostajati za postojećim. Ratna sjekira je iskopana i taj sukob će se nastavit - kaže Kazazović.

Analitičar navodi kako Hezbolah i dalje ima odličnu vojnu organizaciju.

- Oni su šiti i tokom građanskog rata u Libanu imali su svoju organizaciju Amal koja je bila vrlo uspješna. Šiti su stanovali na jugu i važili su za ljude koji su vrlo malo učestvovali u onom libanskom bogatstvu kada su Liban nazivali Švicarskom Bliskog istoka. Oni su uglavnom bili nadničari i radnici na plantažama. Međutim, to se vremenom promijenilo, Amal je neku osnovu ostavio i na njoj je Hezbolah organizirao vojnu snagu, ali oni nisu samo vojna nego i politička snaga, oni organizuju škole, obdaništa, organizuju ambulante, tako da su oni i s političke strane vrlo uspješni. Ne mislim da je ovo kraj Hezbolaha. To bi bilo nemoguće, jer tu se radi o nekoh 150 – 200 hiljada ljudi koji su ratovali već u Sriji, koji imaju vojno iskustvo, koji imaju fanatičnui volju. Test će biti da li će i dalje Hezbolah lansirati rakete na Izrael. Mislim da hoće i da će odgovoriti na ovu likvidaciju. No, strah od širenja sukoba i dalje postoje - ističe Kazazović.

Obavještajni rad

Likvidacija Nasralaha, kojoj su prethodile likvidacije brojnih drugih funkcionera Hamasa i Hezbolaha, kao i izvođenje napada preko pejdžera i voki-tokija, po Kazazoviću su dokaz odličnog obavještajnog rada Izraela.

- Očigledno da je obavještajni rad tu odigrao svoju ulogu, ali kako možemo samo nagađati. Da li su oni imali svoje ljude u Hezbolahu ili nisu, ja se ne bih o tome izjašnjavao. To se trenutno ne može znati, ali činjenica je da oni jesu napravili vojni udar na rukovodstvo Hezbolaha. Međutim domet tog udara još nije jasan. Da li su sve te informacije tačne također je pitanje. 

Analitičar ističe kako Izrael već decenijama koristi taktiku da preko likvidacija rukovodstva pokušava uništiti i kompletnu organizaciju.

- .To im je nekad polazilo za rukom, ali da će to i sad biit slučaj, ostaje da se vidi. U ovom času, ako Izrael skoncentriše snage na sjeveru protiv Hezbolaha, šta će s njihovim vojnim snagama u Gazi. Na neki način oni dijele svoje vojne sposobnosti i ratuju na dva fronta - ističe Kazazović u razgovoru za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.