MUŽEVI NE IZLAZE IZ KUĆE

Pokrenuta ofanziva na glavni grad Sudana: Iživljavanje nad stanovnicima, majke mole da siluju njih, a ne djecu

Dvojica naoružanih muškaraca ušla su u kuću i pokušala silovati njezine kćeri u dobi od 17 i deset godina

Pokrenuta ofanziva. AP

Dž. R.

prije 5 sati 29 minuta

Sudanske oružane snage (SAF) su 17 mjeseci od izbijanja brutalnog građanskog rata pokrenule veliku ofanzivu u glavnom gradu Kartumu pritom ciljajući na područja koja su pod kontrolom paravojne skupine Snage za brzu potporu (RSF), piše BBC.

Kratko utihnule

Paravojna skupina zauzela je veći dio grada na početku sukoba, dok vojska kontrolira Omdurman, odmah s druge strane rijeke Nil. Skupine žena iz područja pod kontrolom RSF-a četiri sata hodaju do tržnice na rubu Omdurmana, gdje je hrana jeftinija.

Objašnjavaju da njihovi muževi više ne izlaze iz kuće, jer ih pripadnici RSF-a tuku, uzimaju im novac ili ih otimaju i traže isplatu prije nego što ih puste. Reporterka BBC-ja ih je pitala jesu li sigurnije od muškaraca, na što su kratko utihnule.

- Ovu muku podnosimo jer želimo prehraniti svoju djecu. Gladni smo, treba nam hrane. Gdje je ostatak svijeta, zašto nam ne pomažu? Ovdje ima toliko žena koje su bile zlostavljane, ali o tome ne govore. Neke djevojke RSF tjera da noću leže na ulicama. Ako se kasno vrate s ove tržnice, zadržavaju ih pet ili šest dana - prenosi njihove riječi BBC.

Počele su plakati, opisujući kako su izložene pljačkama i brutalnosti, zbog kojih je prema podacima UN-a, više od 10,5 miliona ljudi napustilo svoje domove. Seksualno nasilje postalo je glavna karakteristika sukoba, koji je počeo kao borba za moć između vojske i RSF-a.

Povjerenik UN-a za ljudska prava, Volker Turk, rekao je da se silovanje koristi kao "oružje rata". Dokumentirali su nekoliko slučajeva od strane pripadnika vojske, ali su također utvrdili da su RSF i njihove savezničke milicije počinile seksualno nasilje velikih razmjera.

Brojni slučajevi

BBC je sreo jednu ženu na tržnici, koja im je rekla da su ju pripadnici RSF-a silovali na početku rata. Dvojica naoružanih muškaraca ušla su u kuću i pokušala silovati njezine kćeri u dobi od 17 i deset godina.

- Rekla sam kćerima da stanu iza mene. Pripadnicima RSF-a sam odgovorila da ako žele nekoga silovati, to moram biti ja. Udarali su me i naredili da se skinem. Prije nego što sam se skinula, rekla sam svojim curama da bježe. Tada je jedan od muškaraca legao na mene - rekla je za BBC.

Iako je RSF međunarodnim istražiteljima rekao da “poduzimaju sve potrebne mjere za sprječavanje seksualnog nasilja i drugih oblika nasilja”, koji predstavljaju kršenje ljudskih prava, slučajevi su brojni i dosljedni.

Druga žena koju je BBC sreo, došla je u Omdurman roditi blizance i planira ostati. Jedna od njezinih komšinica, 15-godišnja djevojčica, ostala je trudna nakon što su nju i njezinu 17-godišnju sestru silovala četiri pripadnika RSF-a.

Komšiluk je probudio zvuk vrištanja i izašli su vidjeti šta se događa, ali su im naoružani muškarci zaprijetili da će biti strijeljani ako se ne vrate u svoje kuće. Sljedeće jutro djevojčice su imale tragove zlostavljanja na tijelu, dok im je stariji brat bio zaključan u jednoj od soba.

- Otkako je RSF stigao, odmah smo počeli čuti o silovanjima, onda smo ih vidjeli svojim očima. U početku smo sumnjali, ali sada znamo da je RSF silovao djevojke - rekla je za BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.