SAD

Haris poručila Zelenskom: Naša podrška je nepokolebljiva, prijedlozi onih koji traže odricanje od teritorija su jednaki Putinovim

Nastavit ću stajati uz Ukrajinu i radit ću na tome da Ukrajina pobijedi u ovom ratu

Zelenski i Haris. AP Photo/Jacquelyn Martin

S. S.

prije 2 dana

Američka potpredsjednica Kamala Haris rekla je da je njena podrška Ukrajini "nepokolebljiva" i da je svaki prijedlog za okončanje rata koji bi prisilio Kijev da ustupi teritorij "opasan i neprihvatljiv".

Haris, koja će se suprotstaviti bivšem predsjedniku Donaldu Trampu na predsjedničkim izborima u novembru, sastala se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Bijeloj kući.

Posjeta ukrajinskog šefa države dolazi u trenutku kada međustranačke podjele u Vašingtonu oko Ukrajine rastu, a Trump i mnogi njegovi republikanski pristalice izražavaju duboku rezervu oko slanja dodatne pomoći Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije.

- Moja podrška narodu Ukrajine je nepokolebljiva. Ponosna sam što stojim uz Ukrajinu. Nastavit ću stajati uz Ukrajinu i radit ću na tome da Ukrajina pobijedi u ovom ratu - rekla je Haris.

- Da bi bile sigurne i prosperitetne, Sjedinjene Države moraju nastaviti ispunjavati svoju dugogodišnju ulogu globalnog vodstva, dodala je.

U jasnoj aluziji na svog suparnika Trumpa, Haris je rekla - Postoje neki u mojoj zemlji koji bi umjesto toga prisilili Ukrajinu da se odrekne velikih dijelova svog suverenog teritorija, koji bi zahtijevali da Ukrajina prihvati neutralnost i zahtijevali bi od Ukrajine da se odrekne sigurnosnih odnosa s drugim nacijama.

- Ovi prijedlozi su isti kao i Putinovi. To su prijedlozi za predaju, što je opasno i neprihvatljivo - naglasila je.

Haris je izjavu dala prije sastanka iza zatvorenih vrata sa Zelenskim. Ukrajinski čelnik ranije se sastao s američkim predsjednikom na odlasku Džoom Bajdenom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.