GRADOVI POTPUNO BLOKIRANI

Nestvarne scene: Dok se Evropa davi u poplavama, u Africi pao snijeg

Naš posljednji obrok bio je u 18:30. Nemamo hrane ni vode. Bilo je strašno hladno, rekla je Pilej koja se vraćala iz Johanesburga i zapela u snijegu

Snijeg u Južnoafričkoj republici. Screenshot

E. Ć.

prije 6 sati 8 minuta

Dok se centralna Evropa davi u poplavama koje je izazvao ciklon Boris, u određenim krajevima Južnoafričke republike je pala velika količina snijega.

Snijeg je u pojedinim dijelovima napadao i do dva metra zbog čega su Johanesburg i okolni gradovi potpuno blokirani. Južnoafrička služba za vrijeme izdala je više upozorenja za subotu, naglašavajući mogućnost snijega, jakih kiša i snažnih vjetrova širom nekoliko provincija. 

Zajednice se mogu suočiti s izolacijom, prekidima u uslugama i opasnim uslovima vožnje uslijed ovih ekstremnih vremenskih prilika. Stanovništvu se savjetuje da ostanu budni i pripreme se za moguće prekide, prenosi "news24".

Upozorenje na snijeg sinoć je bilo na nivou šest, međutim od jutros je podignuto na nivo osam.

Mnoge ljude su obilni sniježni nanosi poprilično iznenadili, a "iol.co.za" prenosi ispovijesti onih koji su zbog toga ostali zaglavljeni u snijegu.

Šantal Pilej (46) vraćala se iz Johanesburga u svoj dom u Čejs Valej, u Pietermaritcburgu, sa mužem, 71-godišnjom majkom i troje djece uzrasta 19, 16 i 13 godina. Navela je Pilej je dodala nisu imali šta da rade osim da ostanu u vozilu.

- Naš posljednji obrok bio je u 18:30. Nemamo hrane ni vode. Bilo je strašno hladno. Ovo je bila veoma teška i zastrašujuća situacija. Bilo je toliko mračno oko nas, a smjenjujući se, pokušavali smo da ostanemo budni - rekla je Pilej.

U saopćenju Ministarstva za kooperativnu vlast i tradicionalna pitanja (Cogta) u KvaZulu-Natalu, navedeno je da je Provincijski centar za upravljanje katastrofama koordinisao višesektorske intervencije kako bi obezbijedio pomoć i olakšao raščišćavanje puteva kada je to neophodno.

Apelovali su na stanovnike koji planiraju putovanje da odlože svoje planove zbog trenutnih opasnih uslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.