KANDIDAT DAGLAS D. DŽONS

Komitet za vanjsku politiku američkog Senata 11. septembra razmatra nominaciju novog ambasadora u BiH

Džons je jedno od pet imenovanja koje će biti razmatrano na ovoj sjednici

Daglas D. Džons. Facebook

D. H.

5.9.2024

Komitet za vanjsku politiku Senata SAD-a će 11. septembra održati sjednicu na kojoj će se, između ostalog, razmatrati nominacija Douglasa D. Jonesa za mjesto ambasadora ove zemlje u Bosni i Hercegovini.

Pet imenovanja

Džons je jedno od pet imenovanja koje će biti razmatrano na ovoj sjednici. Ovo je ključni korak prema konačnoj potvrdi, koju bi, nakon pozitivnog mišljenja ovog komiteta, trebao dati Senat u punom sastavu.

Podsjetimo, predsjednik SAD-a Joe Biden je za novog ambasadora ove države u BiH nominovao Douglasa D. Jonesa 11. jula ove godine. Zbog ljetne pauze koju američki Kongres ima tokom augusta, na naredni korak u procesu čekalo se dva mjeseca, ali bi sada proces trebao ići nešto brže.

Jones trenutno služi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja pri State departmentu SAD-a. On nadgleda evropsku sigurnost, uključujući Organizaciju Sjevernoatlantskog pakta (NATO), Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju i Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i sigurnost Arktika.

Nedavno je Jones služio kao privremeni otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD-a pri NATO-u. Obavljao je još dva zadatka kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Zagrebu (Hrvatska) i Podgorici (Crna Gora).

Njegovi prethodni domaći zadaci uključuju direktora Ureda za očuvanje mira, sankcija i protivterorizma u Birou za poslove međunarodnih organizacija, direktora za NATO i Zapadnu Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost i kao član američke delegacije pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku. Također je služio kao viši civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Jalalabadu (Afganistan) i u američkim ambasadama u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Dublin, (Irska) i Tel Aviv (Izrael).

Jones je diplomirao na Bowdoin koledžu i magistrirao međunarodne odnose na Univerzitetu Princeton. Dobitnik je predsjedničke nagrade za zasluge. Strani jezici su mu hebrejski i srpskohrvatski.

Pored Jonesa, na ovoj sjednici Komiteta za vanjsku politiku Senata SAD-a raspravljat će o novim ambasadorima u Velikoj Britaniji, Malaviju i Togu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.