OBRATIO SE PRED KONGRESOM

Novi američki ambasador Daglas Džons: Koristit ću sva sredstva za odbranu BiH i američkih interesa u njoj

Kako je rekao Džons, Bosna i Hercegovina je ključni dio plana Sjedinjenih Američkih Država za mir u Evropi

Džons u obraćanju pred Kongresom. Screenshot

E. Ć.

11.9.2024

Daglas D. Džons (Douglas D. Jones), prijedlog predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) za novog američkog ambasadora BiH, svjedočio je pred komitetom Kongresa.

Od potvrde Kongresa zavisi njegov budući angažman u Bosni i Hercegovini, za koju je Džons rekao da "ima ogroman potencijal, koji je često ugrožen, prije svega korupcijom".

Utjecaji iz Rusije i Kine

Džons je u uvodnom petominutnom obraćanju pred kongresnim komitetom rekao da će koristiti sva sredstva, uključujući i potporu Bonskim ovlaštenjima visokog predstavnika u BiH, kako bi zaštitio euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine koje vidi kao jedini put naprijed te američka višegodišnja ulaganja u BiH.

Kako je rekao Džons, Bosna i Hercegovina je ključni dio plana Sjedinjenih Američkih Država za mir u Evropi i najavio je da će se, ako njegova uloga ambasadora bude potvrđena, suprotstaviti malignim i destabilizirijaćim utjecajima iz Rusije i Kine koji prijete da "rastrgaju BiH".

Dotaknuo se i predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika.

Džons je odgovorio "da je važno nastaviti sa pritiscima i sankcijama na Dodika i njemu slične koji ugrožavaju mir te da će koristiti sve poluge koje su mu na raspolaganju da teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ostane netaknut".

Suprugu upoznao u BiH

Otkrio je i podatak da se sa suprugom Karen upoznao upravo u Bosni i Hercegovini prilikom njegove ranije službe u Ambasadi SAD u Sarajevu.

Također, Džons je u svom svjedočenju istakao i da će, ako bude potvrđen, koristiti sve instrumente koji su mu na raspolaganju kako bi pomogao u ostvarenju želja građana BiH da ta država bude stabilna i napredna, u porodici euroatlantski integriranih država. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.