NA DANAŠNJI DAN

Sanda Dubravčić, legendarna klizačica i liječnica, slavi 60. rođendan

Danas je subota, 24. avgust/kolovoz 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 130 dana

N. Šaljić / Avaz

I. P.

24.8.2024

Na današnji dan 1964. godine, rođena je Sanda Dubravčić, legendarna hrvatska i jugoslavenska klizačica i liječnica, koja je zapalila olimpijski plamen u Sarajevu na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine.

Najveći klizački uspjeh postigla je osvajanjem srebrene medalje za SFR Jugoslaviju na Evropskom prvenstvu u umjetničkom klizanju 1981. godine. Nastupala je i na Zimskim olimpijskim igrama 1980. u Lejk Plesidu, gdje je osvojila 11. mjesto, te na Zimskim olimpijskim igrama 1984. u Sarajevu, osvojivši 10. mjesto.

Sanda Dubravčić danas je uspješna liječnica. Uz to je članica Medicinske komisije Međunarodne klizačke organizacije (International Skating Union) za Hrvatsku, a često je angažirana i kao sutkinja na međunarodnim klizačkim takmičenjima.

Pompeji. Radiosarajevo.ba

U erupciji vulkana Vezuv nestali rimski gradovi Pompeji, Herkulanum i Stabija

79. - U erupciji vulkana Vezuv nestali rimski gradovi Pompeji, Herkulanum i Stabija i hiljade ljudi je poginulo. Grad Pompeji je dobro očuvan ispod vulkanskog pepela i lave, pa je ostao kao svjedočanstvo o životu i kulturi Rimljana tog vremena.

1540. - Umro italijanski slikar i bakrorezac Parmiđanino (Parmigianino), portretista koji je težio da izrazi unutrašnji život modela, istaknuti predstavnik manirizma. Radio je freske i oltarske slike u Parmi, Rimu i Bolonji.

1863. - Rođen Dragutin Lerman, hrvatski istraživač i putopisac. Bio je sudionik Stanlejevih ekspedicija u koritu rijeke Kongo, učestvovao u pregovorima i sklapanjima sporazuma s domorodačkim poglavicama. Kao generalni sekretar belgijske vlade za istočni Kongo (današnji DR Kongo) uspostavio je belgijsku kolonijalnu upravu. Otkrio je slapove na rijeci Kwilu 1893. godine i nazvao ih Zrinski Chutes – Slapovi Zrinski. Darovao je Hrvatskom narodnom muzeju vrijednu zbirku predmeta naroda istočnog Konga (sada u Etnografskom muzeju u Zagrebu). Njegov dnevnik pretvoren je u dvije knjige. Prvu, objavljenu 1891. Godine, “Listovi iz Afrike”, napisao je i štampao njegov prijatelj iz Požege, Julije Kempf, kojeg je Lerman obavještavao o toku ekspedicije. Druga knjiga “Novi listovi iz Afrike” objavljena je 1894. godine.

1872. - Engleski pisac i karikaturista Maks Birbom (Max Beerbohm), majstor satire i ironije, rođen je na današnji dan. Djela: roman "Zulejka Dobson", kritike "Božićni vijenac", "Djela Maksa Birboma".

1899. - Rođen argentinski pisac Horhe Luis Borhes (Jorge Luis Borges), jedan od najvećih pisaca 20. vijeka, profesor anglosaksonske književnosti i kritičar, direktor Nacionalne biblioteke u Buenos Airesu, koji je presudno obilježio hispanoameričku literaturu i snažno utjecao na mnoge pisce u cijelom svijetu. Suosnivač je više avangardnih književnih časopisa, uključujući "Proa", "Prisma" i "Martin Fiero". Djela: zbirke pripovijedaka "Univerzalna historija beščašća", "Maštarije", "Alef", "Izvještaj o Brodiju", "Pješčana knjiga", zbirka pjesama, kratkih parabola i priča "Stvaralac", eseji "Devet eseja o Danteu".

Arhiv

Rođen brazilski pisac Paulo Koeljo, autor “Alhemičara”

1947. - Rođen Paulo Koeljo (Coelho), koji je veliku popularnost stekao romanom “Alhemičar”, duhovnom potragom pastira Santijaga, koji mora naučiti neke životne istine (značaj i bit sudbine, ljubavi, rada/truda). “Alhemičar” je preveden na 71 jezik čime je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao knjiga prevedena na najviše jezika jednog živućeg autora. Također je među najprodavanijim knjigama na svijetu (više od 65 miliona primjeraka).

2006. - Naučnici iz cijelog svijeta usvojili novu definiciju planete, prema kojoj Pluton više ne spada u ovu kategoriju nebeskih tijela, a Sunčev sistem će ubuduće imati samo osam planeta.

2010. - Umro Satoši Kon (Satoshi), japanski reditelj anime i manga, umjetnik iz Kušira i član Udruženja umjetnika japanske animacije. Ostao je zapamćen po iznimno realističnom dizajnu animiranih likova i okolice. Diplomirao je grafički dizajn na Univerzitetu umjetnosti Musašino. Kon je započeo karijeru kao animator 1991. na anime filmu “Roujin Z”, a prvi dugometražni anime film režirao je šest godina kasnije, psihološki triler “Perfect Blue”, koji je isprva trebao biti igrani film, ali je prebačen u animaciju nakon što mu je smanjen budžet. Film je doživio veliki uspjeh. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.