NEVIDLJIVE RADARIMA

Mornarica Iranske revolucionarne garde dobila nove rakete: Dizajnirane da nanose razornu štetu

U današnjem svijetu, nacije moraju birati između toga da postanu jake i nezavisne ili da popuste pod vanjskim pritiscima, rekao je general Salami

Mornarica dobila ukupno 2.640 raketnih sistema. Alahed News

Dž. R.

10.8.2024

Prema saopćenju Iranske revolucionarna garda (IRGC) njihova mornarica je dobila nove krstareće rakete koje su opremljene visokoeksplozivnim bojevim glavama nevidljive radarima.

Sofisticirana oprema

Ceremoniju isporuke koja je održana u petak nadgledao je general i glavni komandant IRGC-a Hossein Salami, a saopćeno je kako mornarica ukupno dobija 2.640 raketnih sistema, dronove i drugu sofisticiranu opremu.

Ove rakete su posebno dizajnirane da nanose razornu štetu i imaju sposobnost potapanja razarača. Isporuka je također uključivala razne rakete dugog i srednjeg dometa, borbene i izviđačke bespilotne letjelice, bespilotne letjelice (UAV) sa mogućnostima elektronskog ratovanja (EW) i najsavremenije sisteme za elektronsko ratovanje.

Značaj pomorskih snaga

Od ukupnog broja sistema, na ceremoniji je prikazano samo njih 210.

- U današnjem svijetu, nacije moraju birati između toga da postanu jake i nezavisne ili da popuste pod vanjskim pritiscima. Ne postoji srednji put - rekao je general.

Salami je također istaknuo strateški značaj pomorskih snaga.

- Pomorska borba i odbrana predstavljaju sveobuhvatan način ratovanja. Samo more je potpuno bojno polje, a pomorske snage su obično samodovoljne u svim aspektima borbe - ističe general.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.