REAKCIJE

Orlov: Razmatrana mogućnost novih razmjena zatvorenika između Zapada i Rusije

Orlov je govorio u Berlinu na svojoj prvoj pres-konferenciji otkako je pušten iz ruske kažnjeničke kolonije

Oleg Orlov. Fena

FENA

7.8.2024

Disidenti oslobođeni iz ruskih zatvora u okviru razmjene zatvorenika između Rusije i Zapada prošle su sedmice razgovarali o mogućnosti daljnjih razmjena, izjavio je u srijedu veteranski borac za ljudska prava Oleg Orlov.

Orlov je govorio u Berlinu na svojoj prvoj pres-konferenciji otkako je pušten iz ruske kažnjeničke kolonije u okviru sporazuma, najvećeg te vrste od Hladnog rata.

Taj 71-godišnjak kazao je da su on i drugi oslobođeni Rusi već razgovarali o mogućnosti naknadne razmjene kako bi Moskva oslobodila još njegovih kolega.

- Razgovarali smo o detaljima među onima koji su razmijenjeni, u avionu, kada smo putovali iz Ankare za Njemačku. Za sada ne mogu, međutim, reći ništa konkretnije jer shvatate da svaki razgovor o razmjeni zahtijeva povjerljivost na duže vrijeme. Reći ću samo da postoje konkretne ideje, neću ništa više reći– kazao je Orlov.

Prema prošlosedmičnom sporazumu, Rusija je dobila nazad osam zatvorenika držanih na Zapadu, uključujući člana sigurnosne službe FSB osuđenog za ubistvo u Njemačkoj, a 16 osoba je pušteno iz ruskih i bjeloruskih zatvora. Među njima su bili Orlov, disidenti Vladimir Kara-Murza i Ilja Jašin, te američki državljani Evan Gershkovich, Paul Whelan i Alsu Kurmaševa.

Borci za ljudska prava kažu da je stotine političkih zatvorenika u Rusiji. Osim razgovora između tek oslobođenim, Orlov nije rekao ko je još bio uključen u bilo kakve razgovore o daljnjoj zamjeni.

Orlov je kopredsjedavajući grupe za ljudska prava Memorial, koja je zabranjena u Rusiji 2021., ali je naredne godine osvojila dio Nobelove nagrade za mir.

Služio je kaznu od dvije i po godine nakon što je u februaru osuđen za diskreditiranje ruskih oružanih snaga protestima protiv rata u Ukrajini i optuživanjem predsjednika Vladimira Putina da predvodi pad u fašizam.

Poput Jašina i Kara-Murze, rekao je da je prije oslobađanja prošle sedmice odbio potpisati pismo u kome je tražio pomilovanje od Putina.

Orlov je kazo da Memorijal "ne može biti uništen" i da će van Rusije nastaviti raditi na oslobađanju zatvorenika, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.