PRITISAK AKTIVISTA

Izrael nije pozvan na ceremoniju obilježavanja atomskog bombardovanja Nagasakija 1945.

Ova odluka je u suprotnosti s onom iz Hirošime, gdje su vlasti prošlog mjeseca za CNN rekle da nemaju namjeru povući poziv Izraelu

Suzuki: Cilj nam je da sve prođe u miru. AP

Dž. R.

1.8.2024

Izrael neće biti pozvan na ovogodišnju mirovnu ceremoniju obilježavanja atomskog bombardiranja Nagasakija 1945., prema odluci gradonačelnika, međutim, ona je u suprotnosti s onom iz Hirošime, gdje su vlasti prošlog mjeseca za CNN rekli da nemaju namjeru povući poziv Izraelu na svoj mirovni događaj, uprkos pozivima da se zemlja povuče sa strane.

Veliki pritisak

Oba grada bila su pod pritiskom aktivista i grupa koje su preživjele bombe da isključe Izrael zbog njegovog bombardiranja Gaze, gdje su ubijeni deseci hiljada Palestinaca otkako je Izrael počeo da gađa militantnu grupu Hamas nakon napada 7. oktobra.

Gradonačelnik Nagasakija Širo Suzuki rekao je novinarima u srijedu da je isključenje Izraela bilo zbog sigurnosnih razloga i da nije politička odluka.

- Želio bih da istaknem da ova odluka nije zasnovana na političkim razlozima, već na našoj želji da se ceremonija obilježavanja sjećanja na žrtve atomskog bombardiranja održi u mirnoj i svečanoj atmosferi i da se osigura da ceremonija prođe bez problema - rekao je, nazvavši odluku "teškom".

Važnost mira

Aranžman se razlikuje od Hirošime, prvog grada pogođenog atomskom bombom tokom završnih faza Drugog svjetskog rata, što je na kraju dovelo do bezuvjetne predaje Japana.

Svake godine diplomate se pozivaju na mirovne ceremonije u oba grada, koje se održavaju u nekoliko dana jedan od drugog, kako bi razmišljali o važnosti mira i opasnostima raspoređivanja nuklearnog oružja.

Godišnja mirovna ceremonija u Hirošimi je veća od ove dvije, a ove godine će prisustvovati predstavnici 115 zemalja i Evropske unije.

Deseci hiljada ljudi ubijeni su od atomskih bombi iz 1945., kako trenutno, tako i u mjesecima i godinama koje su uslijedile zbog radijacijske bolesti.

U postu na X, izraelski ambasador u Japanu Gilad Cohen je izrazio žaljenje zbog odluke Nagasakija, dodajući da šalje pogrešnu poruku svijetu.

- Izrael koristi svoje puno pravo i moralnu obavezu da brani sebe i svoje građane i nastavit će to činiti. Nema poređenja između Izraela, koji je brutalno napao terorističke organizacije i bilo kojeg drugog sukoba, svaki pokušaj da se to predstavi na drugi način iskrivljuje stvarnost - rekao je.

Izrael je više puta odbacio optužbe kritičara, uključujući grupe za ljudska prava i stručnjake, da je prekršio međunarodno humanitarno pravo širinom svog odgovora na Hamasove napade. Tvrdi da je njegov rat protiv Hamasa, a ne protiv Palestinaca.

Kontroverzan poziv

Ceremonija u Nagasakiju održat će se u gradskom Parku mira 9. augusta, obilježavajući dan kada je američka vojska bacila drugu atomsku bombu na Japan, tri dana nakon one koja je pogodila Hirošimu.

Zvaničnici Nagasakija su ranije ukazivali na određeno oklijevanje da ugosti Izrael na tom događaju.

Suzuki je u junu poslao pismo Izraelu, pozivajući na prekid vatre u Gazi, ostavljajući poziv na ceremoniju na čekanju zbog rizika od neočekivanih situacija poput protesta, navodi Kyodo News.

Suzuki je u srijedu rekao da posljednjih sedmica nije vidio nikakve promjene koje bi umanjile rizik od pozivanja Izraela.

- Čini se da vlasti Hirošime nemaju iste sigurnosne brige, uprkos tome što su Rusiju i Bjelorusiju maknule sa strane, kako bi osigurale da ceremonija prođe glatko - rekao je portparol.

Obje zemlje isključene su iz događaja od 2022. godine, kada je Moskva napala Ukrajinu.

Rusija je koristila Bjelorusiju kao jednu od lansirnih rampi za svoj napad, a kasnije je tamo premjestila dio svog taktičkog nuklearnog oružja.

Neki lokalni aktivisti i zagovornici mira optužili su vlasti Hirošime za dvostruke standarde za isključivanje Rusije i Bjelorusije, ali dopuštanje Izraelu da učestvuje.

- To nije dvostruki standard. Naša politika je da pozivamo sve zemlje. Međutim, Rusija i Bjelorusija su izuzeci zbog invazije Ukrajine - rekao je portparol gradske vlade Hirošime za CNN prošlog mjeseca.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.