SLUČAJ UZDRMAO SVIJET

Procurili detalji sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost Irana gdje je navodno Hamenei naredio napad na Izrael

Tamošnji zapovjednici razmatraju kombinirani napad bespilotnim letjelicama i projektilima na vojne ciljeve u blizini Tel Aviva i Haife

Ali Kamenei. AP

S. S.

1.8.2024

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, izdao je naredbu Iranu da direktno udari na Izrael, kao odmazdu za ubistvo čelnika Hamasa Ismaila Hanijeha u Teheranu, piše New York Times.

Ugledni američki medij poziva se na tri izvora, iranskih dužnosnika upoznatih s izdanom naredbom.

Hamenei je naredbu izdao na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u srijedu ujutro, ubrzo nakon što je Iran objavio da je čelnik Hamasa ubijen.

Nisu priznali, ali ni negirali

Izrael, koji je u ratu s Hamasom u Pojasu Gaze, dosad nije niti priznao niti negirao da stoji iza ubistva Ismaila Hanijeha. Kako navodi New York Times, Izrael ima dugu historiju likvidacija neprijatelja u inostranstvu, uključujući i, primjera radi, zapovjednike iranskih nuklearnih postrojenja i vojne zapovjednike.

Nije jasno koliko će snažno Iran odgovoriti i hoće li još jednom kalibrirati svoj napad, kao u aprilu, kada je, nakon izraelskog napada na iransku ambasadu u Damasku, počinjena šteta na izraelskom teritoriju bila vrlo mala.

Navodno, prema iranskim dužnosnicima koji su komunicirali s New York Timesom, tamošnji zapovjednici razmatraju kombinirani napad bespilotnim letjelicama i projektilima na vojne ciljeve u blizini Tel Aviva i Haife, ali nastojat će izbjeći napade na civilne ciljeve.

No, kako nadalje navodi New York Times, ajatolah Hamenei dao je i upute vojnim zapovjednicima Revolucionarne garde da pripreme planove i za napad i za odbranu u slučaju da plane rat širih razmjera.

U javnoj izjavi nakon smrti čelnika Hamasa, Hamenei je izjavio: "Osveta njegove krvi naša je dužnost".

Vlastita nesposobnost

Izjave svih iranskih dužnosnika, uključujući onu novog predsjednika Masuda Pezeškiana, također konstatiraju da će Iran uzvratiti Izraelu te da ima pravo braniti se od prestupa u svoju suverenost.

Ubistvo, to je jasno, šokiralo iranske dužnosnike ali i ponizilo zemlju s obzirom da se radi o sigurnosnom propustu u državi koja je željna projiciranja snage, ali i frustrirana nesposobnošću da spriječi Izrael u izvođenju tajnih operacija na svom tlu. Neugodnost je pojačana i činjenicom da se Hanijeh neposredno prije ubistva sastao i s ajatolahom Hameneijem kao i da je napadnut u navodno vrlo sigurnom pansionu Revolucionarne garde na dan pojačanih mjera sigurnosti u glavnom gradu.

Iranski dužnosnici ne gledaju na ubistvo Hanijeha samo kao na oportunističko izraelsko ubistvo jednog od svojih neprijatelja, već i kao na uvredu njihovom sigurnosnom aparatu koji sugerira da bi bilo ko u Iranu, na bilo kojem nivou, mogao biti meta i ubijen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.