PORUKA IZ VAŠIGTONA

SAD: Branit ćemo Izrael u slučaju iranskog napada

Strahuje se od eskalacije sukoba nakon što je politički lider Hamasa Ismail Hanijeh ubijen u Iranu, u ciljanoj likvidaciji koja se pripisuje

Ostin: Nismo imali udjela u atentatu na Hanijeha. AP

E. Ć.

31.7.2024

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) rekao je da će SAD braniti Izrael ukoliko to bude potrebno.

Strahuje se od eskalacije sukoba nakon što je politički lider Hamasa Ismail Hanijeh (Haniyeh) ubijen u Iranu, u ciljanoj likvidaciji koja se pripisuje Izraelu, prenosi "Times of Israel".

Izrael nije komentarisao njegovo ubistvo, a SAD su navele da nisu imale udjela u atentatu i da nisu unaprijed znale za njega.

Na pitanje kakvu bi pomoć SAD pružile ako bi došlo do šireg sukoba na Bliskom istoku, Ostin je rekao da će Vašington nastaviti da brani Izrael ako bude napadnut, ali da je prioritet smanjenje tenzija.

- Sigurno ćemo pomoći u odbrani Izraela. Vidjeli ste da smo to uradili u aprilu (kada su SAD predvodile koaliciju snaga koja je, zajedno sa Izraelom, skoro potpuno osujetila iranski napad na Izrael stotinama dronova i raketa, op.a.). Možete očekivati da ćemo to ponovo učiniti - rekao Ostin i dodao:

- Ne želimo da se bilo šta od toga dogodi. Naporno ćemo raditi kako bismo osigurali da činimo stvari koje pomažu u smanjenju temperature i rješavanju problema kroz diplomatiju.

Ostin je u obraćanju na konferenciji za medije na Filipinima naglasio kako ne vjeruje da je širi rat na Bliskom istoku "neizbježan".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.