DEBATA U UTORAK

Ususret debati koja će otkriti mnoge detalje: Evo kako stoje Tramp i Haris prema anketama

Iz Demokratske stranke se nadaju da će ova debata proći bolje nego prošla

Kamala Haris i Donald Tramp. AP

N. H.

8.9.2024

Republikanski kandidat Donald Tramp (Trump) i demokratska kandidatkinja za predstojeće izbore u SAD-u Kamala Haris (Harris) održat će prvu debatu u utorak i tako odraditi prvo, a možda i jedino sučeljavanje pred novembarske izbore. 

Posljednje ankete pred njihov susret kažu da su u potpunosti izjednačeni predsjednički kandidati.

U proteklim mjesecima, od povlačenja aktuelnog predsjednika SAD-a Džoa Bajdena (Joe Biden) iz utrke, ankete su varirale i nije uvijek bilo jasno ko uživa u većoj podršci.

Podrška glasača

"New York Times" i "Siena College" uradili su anketu koja kaže da bi Trampa podržalo 48 posto glasača. 

Kamala Haris, prema ovoj anketi, bi dobila podršku 47 posto građana Sjedinjenih Američkih Država, što je unutar statističke greške za anketu. 

Haris će imati priliku iznijeti više pojedinosti o svojim političkim planovima dok bude debatirala s Trampom 90 minuta. Anketa pokazuje da je utrka toliko tijesna da bi čak i marginalan poticaj za oba kandidata mogao puno značiti. 

Što se tiče američkog sistema, tzv. "electoral college", i tu je situacija izjednačena. 

U sedam ključnih saveznih država, prednosti oba kandidata za predsjednika SAD-a su unutar statističke greške, te je trenutno apsolutno nemoguće reći ko će pobijediti. 

Visokokvalitetna nacionalna anketa

Inače, Anketa „NY Times/Siena“ jedna je od rijetkih visokokvalitetnih nacionalnih anketa koje nisu pokazale da su izgledi Haris porasli nakon brzog osvajanja demokratske nominacije i krunidbe na nominacijskoj konvenciji stranke prošlog mjeseca u Čikagu.

"NY Times" piše da je ovo prvi put da je Tramp imao barem nominalno vodstvo u "velikom nestranačkom nacionalnom istraživanju" u zadnjih mjesec dana. Istraživanje „NY Timesa“ odigrala su iznimno važnu ulogu u američkoj politici posljednjih godina jer se o njima izvještavalo više nego o bilo kojem drugom nacionalnom istraživanju.

Anketa je provedena među 1695 registriranih birača između 3. i 6. septembra. 

Inače, u utorak se održava jedina debata, naravno, u kojoj učestvuju Haris i Tramp.

Iz Demokratske stranke se nadaju da će ova debata proći bolje nego prošla, s obzirom da se nakon debakla u sučeljavanju Trampa i Bajdena, aktuelni američki predsjednik povukao iz utrke. 

Izbori su zakazani za početak novembra i svi željno iščekuju kako će završiti prva debata, koja će otkriti mnogo toga što nas očekuje u naredna dva mjeseca.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.