GOVORIO U SENATU

Obrajan o Dodiku: Sam je, nije tačno da sankcije ne daju rezultat

Milorad Dodik je sve izolovaniji i sve teže dolazi do novca, dodao je

Džejms Obrajan. Screenshot

N. H.

30.7.2024

Pomoćnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, Džejms Obrajan (James O'Brien) na saslušanju pred Podkomitetom za evropska pitanja američkog Senata govorio je o Miloradu Dodiku. 

- Milorad Dodik je sve izolovaniji i sve teže dolazi do novca - ukratko je započeo. 

Obrajan je na pitanje senatorice Džin Šahin (Jeanne Shaheen) kazao kako nije tačno da američke akcije protiv predsjednika manjeg bh. entiteta nemaju rezultata i da nije urađeno ništa da ga se zaustavi u ugrožavanju Dejtona.

- U Bosni je teškoća što je Dejton zaista bio prekid vatre između tri frakcije, od kojih je svaka u to vrijeme dominirala kao neka vrsta etnonacionalističke grupe. 

I vidimo da je Dodik odlučio da je to dobar model za njega. On ne želi da bude dio jedinstvenog tržišta niti da ima više vladavine prava. Ono u čemu se ne slažem sa vama je da mu ništa nije urađeno. Vidite, on je uglavnom izolovan. On nema političku podršku. 

Kada govori o secesiji, Hrvatska otvoreno kaže da neće priznati i da je jedan susjed otišao. I tiho Srbija kaže, ne, mi ne mijenjamo ove granice. Držimo se originalnog Dejtona. I vidjeli ste sada kako je predsjednik Vučić počeo tako nešto javno da govori. Dakle, Dodik je sam. A ako ga samo poslušate na njegovoj posljednjoj konferenciji za novinare danas, sankcije mu prave probleme sa finansijama i tako ima sve manje novca. 

Na šta je primoran jer odbija da se angažuje preko centralne vlade mehanizme koji bi trebali biti dio plaćanja upravljanja. Ide i pokušava da pozajmi novac od Kine, Rusije, Mađarske i povremeno iz Srbije. A to mu postaje sve teže. 

Nekada je mogao da pridobije favorizovane banke da upravljaju državnim obveznicama i to što se danas žalio da mu je isključeno zbog naših sankcija. Tako da se sve ovo mora spojiti u jednu političku strategiju koja kaže da Bosna i Hercegovina ima šansu da krene naprijed ako usvoji reforme koje traži EU, jedinstveno tržište. Upravo su propustili svoj rok prošle sedmice jer je druga grupa tražila malu dodatnu prednost i nije htjela potpisati paket. Ali predsjednik Dodik osjeća veliki pritisak i mislim da možemo raditi koristeći naše sankcije, koristeći ovlasti obveznica i koristeći pritisak ovog pristupanja EU da početi mijenjati političke poticaje. Trenutno ga to nagrađuje. Što je nečuveniji, on mora biti nagrađen, to više daje za svoje građane - kazao je Obrajan.

UŽIVO

UŽIVO Izrael raketirao Bejrut: Širi se strah od potpune eskalacije, objavljeni prvi snimci

Svijet

prije 28 minut

0

Konaković za N1: Imamo poruku za Srbiju- ukoliko nas ne budete poštovali, uzvratit ćemo duplo

VIDEO

19:44

0

O'Brien je pred senatorima govorio i o ostatku regiona za koji je kazao da se mora uraditi mnogo više po pitanju reformi te da se na tome posebno radi sa Evropskom unijom, ali i sa zemljama regiona koje su članice NATO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.