POKRENUTA EVAKUACIJA

Četiri osobe poginule u obilnim kišama i poplavama u kineskoj provinciji Hunan

Meteorološki stručnjaci krivili su za jaku kišu u vlažnim uslovima kombinaciju jugozapadnog monsuna i spoljašnjeg oblačnog sistema

Ekstremni uvjeti. FENA

FENA

30.7.2024

Četiri osobe su poginule u obilnim kišama i poplavama, a potaknuta je evakuacija hiljada iz domova u kineskoj južnoj provinciji Hunan, pogođene rekordnim padavinama iz ostataka tajfuna Gaemi, objavili su državni mediji u utorak.

Prevencija katastrofa

Dani jake kiše probili su velike nasipe i brane, poplavili obradive površine, a državni emiter CCTV je javio da je ministarstvo finansija izdvojilo sredstva od 238 miliona juana (33 miliona dolara) za prevenciju katastrofa i pomoć poljoprivredi.

Meteorološki stručnjaci krivili su za jaku kišu u vlažnim uslovima kombinaciju jugozapadnog monsuna i spoljašnjeg oblačnog sistema iz Gaemija, navodi Beijnig News koji podržava država.

Ekstremno vrijeme

U okrugu Zixing, ekstremno vrijeme pogodilo je skoro 90.000 ljudi, oštetivši oko 1.400 domova. Pokidano je oko 1.300 puteva i prekinute su električne veze do nekoliko sela, objavio je People's Daily na svojoj web stranici.

U Zixingu je od petka pala rekordna kiša zbog udara Gaemija, s 24-satnom količinom padavina koja je na jednom mjestu premašila 645 mm, dodaju novine koje su glasilo vladajuće Komunističke partije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.