OBOJICA UHAPŠENI

Advokat šefa kartela tvrdi: El Čapov sin je oteo mog klijenta i odveo ga u SAD

Guzman Lopez, koji se planirao predati vlastima, prevario Zambadu da se ukrca u avion rekavši mu da lete vidjeti nekretnine u sjevernom Meksiku

El Majo i Hoakin Guzman, inače El Čapov sin. Društvene mreže

N. Aj.

28.7.2024

Suosnivača ozloglašenog meksičkog kartela Sinaloa Ismaela El Maja Zambadu (Mayo) nasilno je oteo sin njegovog bivšeg partnera Hoakina El Čapoa Guzmana (Joaquin El Chapo), koji ga je doveo u Sjedinjene Države gdje su obojica pritvoreni, ustvrdio je u subotu Zambadin advokat.

Frank Perez, Zambadin advokat, rekao je da su El Čapov sin Hoakin Guzman Lopez (Joaquin) i šestorica muškaraca u vojnim odorama postavili zasjedu Zambadi u meksičkoj državi Sinaloi, natjerali ga da uđe u avion i protiv njegove volje odveli u Sjedinjene Države.

Zambada se u petak na saveznom sudu u El Pasu u Teksasu izjasnio da nije kriv po optužbama za drogu.

- Hoakin Guzman Lopez nasilno je oteo mog klijenta - rekao je Perez u izjavi.

Perez je rekao da je incident izazvao zdravstvene probleme u Zambadinim leđima i nogama. Zambada je bio u invalidskim kolicima tokom prvog pojavljivanja pred sudom u El Pasu.

Upitan o Perezovoj tvrdnji, branitelj Guzmana Lopeza Džefri Lihtman (Jeffrey Lichtman) rekao je:

- Nemam komentara osim napomene da gospodin Zambada može koristiti bilo kakvu obranu koju želi protiv optužbi s kojima se suočava.

Perez je u petak rekao da Zambada nije dobrovoljno došao u Sjedinjene Države, ali nije upotrijebio riječ “otet”.

Američki dužnosnici upućeni u operaciju nisu spominjali nikakvu navodnu upotrebu sile od Guzmana Lopeza.

Ranije u subotu Reuters je izvijestio da je Guzman Lopez, koji se planirao predati vlastima, prevario Zambadu da se ukrca u avion rekavši mu da lete vidjeti nekretnine u sjevernom Meksiku, prema dvojici sadašnjih i jednom bivšem dužnosniku SAD.

Umjesto toga, avion je sletio u malu gradsku zračnu luku u blizini El Pasa, gdje su savezni agenti uhapsili Zambadu, koji je u kasnim 70-ima, i Guzmana Lopeza, koji ima oko 38 godina, i odveli u pritvor.

Operaciju su osmislile američke vlasti kako bi pokušale preoblikovati meksički kriminalni milje.

Zambada je jedan od najvećih trgovaca ljudima u meksičkoj historiji, ali on i El Čapovi sinovi imali su buran odnos otkako je njihov otac izručen Sjedinjenim Državama 2017.

El Čapo služi doživotnu kaznu u strogom zatvoru u Koloradu.

Očekuje se da će se Guzman Lopez sljedeće sedmice prvi put pojaviti pred saveznim sudom u Čikagu, gdje se suočava s optužbama za trgovinu drogom i pranje novca.

Zambada bi se trebao vratiti na sud u četvrtak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.