MEKSIČKI KARTEL

Sinovi narkošefa El Čapa optuženi za krijumčarenje droge u SAD

Ostali optuženi u ovim slučajevima uključuju one koji su optuženi za vođenje laboratorija

Ozloglašeni El Čapo. AP

N. Aj.

15.4.2023

Sinovi ozloglašenog narkošefa Hoakina El Čapa Guzmana (Joaquin El Chapo Guzman) optuženi su za krijumčarenje fentanila u SAD zajedno s desetinama članova moćnog meksičkog kartela Sinaloa.

U petak je Ministarstvo pravosuđa podnijelo zahtjev protiv vođa kartela, kao i navodnih dobavljača hemikalija, upravnika laboratorija, trgovaca fentanilom, čelnika sigurnosti, finansijera i trgovaca oružjem.

Agresivnija frakcija kartela

Optužnice terete trojicu Guzmanovih sinova - Ovidia Guzmana Lopeza (Ovidio Guzman López), Hesusa Alfreda Guzmana Salazara (Jesus Alfredo Guzman Salazar) i Ivana Arčivalda Guzmana Salazara (Ivan Archivaldo Guzman Salazar) - poznate kao Čapitos, ili mali Čapos, koji su stekli reputaciju nasilnije i agresivnije frakcije kartela.

Ostali optuženi u ovim slučajevima uključuju one koji su optuženi za vođenje laboratorija za drogu i osiguranje i oružje za operaciju krijumčarenja droge, rekli su tužioci.

Predoziranje drogom

Gotovo 107.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja drogom u SAD 2021. godine. Uprava za suzbijanje droga (DEA) kaže da većina fentanila koji se trguje u Americi dolazi od kartela Sinaloa.

Izlažući optužbe, Merik Garland, glavni državni tužilac, opisao je nasilje kartela, opisujući kako su njegovi članovi mučili navodne neprijatelje, uključujući meksičke službenike za sprovođenje zakona, prenosi "Telegraph".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.