PREDSJEDNIČKI IZBORI SAD

Ko bi mogao biti desna ruka Kamali Haris: Osam je glavnih kandidata

Delegati Demokratske stranke glasat će sljedećeg mjeseca na konvenciji u Čikagu

Bajden i Haris - Avaz
Endi Bešir - Avaz
Džoš Šapiro - Avaz
Mark Keli - Avaz
Grečen Vitmer - Avaz
+4
Dž. R.

23.7.2024

Nakon što je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) saopćio da se povlači iz predsjedničke utrke i podržava Kamalu Haris (Harris) na mjestu kandidata Demokratske stranke, na redu je zvanična nominacija, a trebat će joj i potpredsjednik.

Glasanje na konvenciji

Delegati Demokratske stranke glasat će sljedećeg mjeseca na konvenciji u Čikagu.

Historijski gledano, potpredsjednici se biraju da dopune kandidata i stratezi vjeruju da bi iz tog razloga Haris mogla da izabere bijelca iz takozvane "swing" (kolebljive, klimave) države, prenosi BBC.

Ovo su imena koja se spominju kao mogući kandidati za potpredsjednika.

Džoš Šapiro, guverner Pensilvanije

Džoš Šapiro (Josh Shapiro), guverner koji je ranije služio kao državni tužilac, tokom svog mandata je radio preko stranačkih linija. 

Prošle godine je dospio na naslovne strane u nacionalnim novinama nakon što je brzo obnovio srušeni most na ključnom autoputu u Filadelfiji - što je velika politička pobjeda za guvernera u prvom mandatu.

Brzu popravku mnogi su pozdravili kao savršenu tačku za razgovor o infrastrukturi za potencijalnog predsjedničkog kandidata 2028.

Šapiro je rekao da je Bajden jedan od "najdosljednijih predsjednika u modernoj historiji" i da će "učiniti sve što može da pomogne da se Kamala Haris izabere za 47. predsjednicu SAD".

Endi Bešir, guverner Kentakija

Bešir (Beshear) je napravio uspješnu karijeru demokratskog lidera tamnocrvene države. Osvojio je svoj prvi mandat 2019. i ponovo je izabran 2023. godine, vodeći kampanju o ključnim pitanjima za stranku kao što su podrška javnom obrazovanju i zaštita reproduktivnih prava.

Njegova popularnost u Kentakiju je ključna, s obzirom na to da je država glasala za Trampa s razlikom većom od 25 posto 2020. godine.

Sa 46 godina, Bešir je jedan od najmlađih guvernera u zemlji.

Njega su provlačili kao potencijalni izbor da predvodi stranku na predsjedničkim izborima 2028. Ali sada kada je Bajden van igre, kandidatura Bešira za Bijelu kuću mogla bi da dođe mnogo ranije.

Mark Keli, senator iz Arizone

Bivši astronaut i borbeni veteran, Mark Keli (Mark Kelly) je mogući kandidat s obzirom na njegov uspjeh u Arizoni, ključnoj klimavoj državi, uključujući odlučujuću pobjedu na izborima na sredini mandata 2022.

Tramp je vodio ispred Bajdena u državnim anketama, tako da bi regrutovanje Kelija moglo da poveća popularnost demokrata u ključnom trenutku u trci.

On je suprug bivše kongresmenke Predstavničkog doma Gabi Gifords, koja je teško ranjena u masovnoj pucnjavi 2011. u Arizoni. S obzirom na to da je nasilje oružjem glavno pitanje kampanje za demokrate, lična priča Kelija mogla bi da odjekne kod glasača.

Grečen Vitmer, guvernerka Mičigena

Grečen Vitmer (Gretchen Whitmer), guvernerka Mičigena u dva mandata, sve je popularniji demokrata sa srednjeg zapada, a mnogi stručnjaci spekulišu da će se kandidovati za predsjednika 2028.

U prošlosti je vodila kampanju za Bajdena i nije se stidjela svojih političkih težnji.

Ona je za "Njujork tajms" rekla da želi da vidi predsjednika generacije Iks 2028. godine, ali nije sugerisala da bi ona mogla da preuzme tu ulogu.

Vitmer je brzo izjavila nakon povlačenja Bajdena da će njen posao ostati isti, a to je činiti sve što može da izabere demokrate i zaustavi Donalda Trampa.

Ona je podržala Haris u ponedjeljak, napisavši da potpredsjednica ima njenu punu podršku.

Gevin Njusom, guverner Kalifornije

Guverner Kalifornije jedan je od najžešćih surogata Bajdenove administracije. Često se navodi kao mogući kandidat za 2028. godinu, ali su mnogi demokratski stručnjaci sugerisali da bi on mogao da bude u trci da zamijeni Bajdena.

Gevin Njusom (Gavin Newsom) je podigao svoj nacionalni profil posljednjih godina tako što je bio ključni partijski glasnik u konzervativnim medijima i kroz debatu protiv guvernera Floride Rona DeSantisa prošle godine.

Stao je uz predsjednika prije njegovog saopćenja. Otputovao je u Vašington, kako bi u julu prisustvovao sastancima s Bajdenom i drugim najvišim demokratskim guvernerima, i predvodio događaj Bajdenove kampanje u Mičigenu 4. jula.

Njusom je ponovo pohvalio Bajdena kao "nesebičnog" predsjednika nakon njegovog povlačenja i rekao da podržava "neustrašivu i upornu"  Haris da se suoči s Trampom.

Roj Kuper, guverner Sjeverne Karoline

Roj Kuper (Roy Cooper) je još jedan demokrata koji je postigao veliki uspjeh u državi koja je dva puta glasala za Trampa, i 2016. i 2020. godine.

Sjeverna Karolina se vidi kao velika prilika za demokrate s obzirom na njenu populaciju koja brzo raste oko njenih glavnih centara, Šarlota i Rolija. Sama Haris je putovala u državu nekoliko puta ove godine u pokušaju da pruži podršku svojoj stranci.

Uz svoju popularnost, Kuper sa sobom nosi i duboko bogatstvo znanja, jer je na javnoj funkciji od 1987.

Sjedio je i u Predstavničkom domu i u Senatu, a kasnije je izabran za državnog tužioca, posao koji je imao 16 godina zahvaljujući trima uspješnim kandidaturama za reizbor.

Kuper je zatim prešao na funkciju guvernera, izabran prvo 2017., a zatim ponovo 2020.

Pit Butidžidž, sekretar za saobraćaj

Nije tajna da Pit (Pete Buttigieg) ima predsjedničke aspiracije. On se kandidovao 2020. i često se ističe kao jedan od najboljih komunikatora Bajdenove administracije.

Butidžidž je upravljao brojnim javnim krizama tokom svog mandata kao sekretar za transport.

Dž.B. Priker, guverner Ilinoisa

Dž. B. Priker (J.B.Pritzker), guverner Ilinoisa, stekao je popularnost posljednjih godina napadima na Trampa i odbranom Bajdena.

Ovaj biznismen milijarder - nasljednik Hajatovog lanca hotela - ne oklijeva u kritikovanju Trampa na društvenim mrežama.

Poslije debate Trampa je nazvao "lažovom" i izjavio da je on "osuđenik po 34 tačke optužnice kome je stalo samo do sebe".

Kao i Vitmer, Priker ima historijat ispunjavanja ciljeva sa spiska progresivnih demokrata o pitanju prava na abortus i kontrole oružja.

Drugi mogući kandidati?

Spisak potencijalnih kandidata odlazi dalje od ovih demokrata, jer je partija sastavila dugu listu mogućih predsjedničkih kandidata.

Guverner Merilenda našao se u žiži interesovanja posljednjih mjeseci poslije pada mosta Frensis Kej Skot u Baltimoru.

Senatori Ejmi Klobučar i Kori Buker često se spominju jer su se kandidovali za predsjednika u prošlosti i poznati su među demokratama.

Senator Džordžije Rafael Varnok, koji je dobio tijesnu senatorsku trku, također se pominje kao potencijalni potpredsjednik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.