UŠLA U KNJIGU REKORDA

Luiz Bačer ruši predrasude: Nakon dvostruke mastektomije odlučila da trči maraton u toplesu

Želeći da se izbori sa stigmom kao žena bez grudi, došla je na nevjerovatnu ideju

Luiz je izuzetno hrabra žena. Instagram

Dž. R.

18.7.2024

Luiz Bačer (Louise Batcher) je jednog dana gledala Londonski maraton iz udobne fotelje u svom domu i usput razmišljala da se prijavi za iduću trku jer joj je to već neko vrijeme bila želja. Međutim, nakon pet mjeseci treninga, saznala je da ima rak dojke. Ironija je što je samo par sedmica prije tog saznanja obavila mamografiju.

Nije imala mira

Nakon što je pronašla kvržicu tokom samokontrole pod tušem, otišla je na dalje preglede. Uredan mamograf značio je da njen doktor nije bio previše zabrinut, ali je ipak iz nekog razloga poslao Luiz na dodatne kliničke pretrage.

Vijest koja je uslijedila bila je šok za sve, kvržica jeste bila rak, invazivni lobularni karcinom dojke.

Mastektomija je zakazana za juni kako bi se fizički uklonio rak. Maratonski trening je stavljen na čekanje za dogledno vrijeme. Uprkos operaciji, Luiz je imala dugotrajan osjećaj da ne može da nastavi sa svojim životom tako opušteno. Ne samo da je zdrava dojka bila stalni podsjetnik na ono što je izgubila, nego joj i činjenica da čak ni na mamografu nije uočen rak nije davala mira.

Borba sa stigmom

Imala je problem da prihvati svoje novo tijelo.

Poslije mnogo konsultacija, fokusiranih na Luizino mentalno zdravlje, prošla je drugu mastektomiju osam sedmica kasnije.

Luiz je nastojala da ukloni svoju drugu dojku zbog svog mentalnog zdravlja, ali se onda odlučila da ne ide ni na rekonstrukcije kako bi izbjegla dalje invazivne operacije i što joj je bilo najvažnije, izbjegne implantate.

Želeći da se izbori sa stigmom kao žena bez grudi, došla je na nevjerovatnu ideju. Počela je da trči maraton u toplesu.

Ona je trčala Londonski maraton u toplesu ranije ove godine i nastavila je da trči bez majice, boreći se sa stalnom stigmom i neznanjem oko raka dojke i mastektomije i povezanih pogleda na ženstvenost, dokumentujući svoje trčanje na internetu.

- Upravo sam počela to da radim svo vrijeme jer sam se osjećala kao licemjer koji oblači gornji dio. Istrčala sam maraton u toplesu! Zašto bi išla i na svoje uobičajeno trčanje u majici - rekla je ona.

Ginisov rekord

Luiz je prvi put počela da trči prije osam godina, nakon pobačaja. Krivila je sebe nakon što je dobila bakterijsku infekciju i izgubila bebu u 12. sedmici. Njen način da se nosi sa zdravstvenom anksioznošću i germafobijom koja je uslijedila bio je da trči.

- Moje mentalno zdravlje je bilo tako loše. Primala sam terapiju, ali trčanje je zaista pomoglo kod endorfina i samo me je promijenilo. Krenula bi na trčanje zaista uznemirena, a onda bi se vratila kao potpuno druga osoba.

Njen sljedeći cilj je da nastavi da trči i pomogne drugima da prihvate sliku svog tijela. Jedna od poruka koju također želi da prenese je ono što ju je rak naučio,  a to je da će vaše tijelo uvijek pokušavati da se izliječi, da će uvijek pokušavati da vas održi u životu. Sada poštuje svoje tijelo više nego ranije. 

Od prije dvije sedmice, Luiz Bačer je najbrža maratonka sa dvostrukom mastektomijom, prema Ginisovoj knjizi rekorda, prenosi "People".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.