FRANCUSKA

Izlozi u Parizu blokirani drvenim daskama zbog mogućih nemira radi rezultata izbora

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je raspoređivanje 30.000 policajaca širom Francuske, uključujući 5.000 u Parizu

Pariz. Anadolija

Anadolija

7.7.2024

Desetine prodavnica u Parizu, glavnom gradu Francuske, zabarikadirane su pred drugi kruga parlamentarnih izbora tokom kojeg Francuzi u nedjelju biraju nove članove parlamenta, javlja Anadolu.

Naime, očekuju se protesti nakon objavljivanja rezultata, po zatvaranju biračkim mjesta zbog čega je izražena zabrinutost u više područja među kojima je ulica Rue de Rivoli i Jelisejska polja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je raspoređivanje 30.000 policajaca širom Francuske, uključujući 5.000 u Parizu, kako bi se suočili s mogućim nemirima.

Biračka mjesta otvorena su u 8 (6.00 GMT), a biće otvorena 12 sati.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron raspustio je parlament i najavio vanredne izbore nakon što je krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje (RN) osvojila više od 31 posto glasova na izborima za Evropski parlament 9. juna, porazivši njegov blok.

Prvi krug izbora održan je 30. juna uz izlaznost od više od 65 posto, kada je glasalo više od 49 miliona birača.

RN je dobila 29,26 posto glasova, što raste na više od 33 posto u kombinaciji sa saveznicima, prema zvaničnim rezultatima izbora.

Ljevičarski savez Novi narodni front (NFP) dobio je 28,06 posto, a savez Zajedno za Republiku kojeg podržava Macron završio je na trećem mjestu sa oko 20,04 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.