DAN "NAKBE"

Na današnji dan uspostavljen je Izrael: Očekuju se nemiri u Pojasu Gaze

Sirene će odzvanjati 76 sekundi kako bi se obilježilo 76 godina od Nakbe

Anadolija

D. R.

15.5.2024

Palestinci danas obilježavaju dan Nakbe te se prisjećaju bijega više od 700.000 Palestinaca u vrijeme rata 1948. godina, koji je doveo do uspostave izraelske države.

Nakba na arapskom znači "katastrofa" kojom Palestinci označavaju 15. maja, dan stvaranja države Izrael 1948., i svake godine obilježavaju masovnim protestima koji često postanu nasilni.

Glavni događaj će se ove godine odviti u gradu Ramali na Zapadnoj obali, gdje će sirene odzvanjati 76 sekundi kako bi se obilježilo 76 godina od Nakbe. S obzirom na situaciju u Pojasu Gaze, promatrači predviđaju sukobe s izraelskim snagama na Zapadnoj obali.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da broj palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka trenutno iznosi oko šest miliona. Uspostava trajnog doma za izbjeglice i status grada Jeruzalema smatraju se nekim od najkompleksnijih problema u izraelsko-palestinskom sukobu.

Prema palestinskog uredu za statistiku, u svijetu ima oko 14 miliona Palestinaca, a polovica ih živi na Zapadnoj obali, u Istočnom Jeruzalemu, Pojasu Gaze i Izraelu.

Arapi čine oko 20 posto stanovnika Izraela, u kojem živi gotovo 10 miliona ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.