NAKON ODLUKE CIK-A

Jesu li u Mostaru pogriješili skeneri ili brojači glasova?

Zbog neodgovornih i nesavjesnih članova biračkih odbora moramo uvesti nove tehnologije, kaže Šehić

Šehić: Pilot projekat. Fena / Facebook

Meliha Smajkic

prije 5 sati 54 minute

Centralna izborna komisija (CIK) BiH u petak je naložila ponovno brojanje glasova s osam biračkih mjesta u Mostaru gdje su 6. oktobra provedeni lokalni izbori iz razloga što su elektronskim i ručnim prebrojavanjem utvrđeni različiti rezultati.

- Glavnom centru za brojanje naređeno je da za potrebe kontrole rezultata ručnog brojanja glasova i elektronskog brojanja glasova, preuzme materijal iz skladišta CIK-a BiH, izvrši kontrolu i utvrdi stvarno stanje za biračka mjesta u izbornoj jedinici Mostar, stoji u odluci CIK-a.

Različiti rezultati

Naveli su kako su ovakvu odluku donijeli u interesu zaštite integriteta izbornog procesa.

- Na osnovu utvrđene razlike ručnog brojanja i brojanja utvrđenih optičkim skenerima, u rezultatima elektronskog i ručnog brojanja, CIK BiH je ocijenila da postoje činjenice koje opravdavaju kontrolu utvrđivanja stvarnog stanja rezultata glasanja između ručnog i elektronskog glasanja - kazali su.

Praktično, ispostavilo se kako su skeneri na osam biračkih mjesta u Mostaru utvrdili rezultate različite od onih o kojima su CIK po završetku ručnog prebrojavanja glasačkih listića izvijestili članovi biračkih odbora.

Predsjednik Strateškog odbora "Koalicije pod lupom“ i bivši član CIK-a BiH, Vehid Šehić kaže za portal "Avaza" kako bi on, da se pita, u obzir uzeo da su rezultati utvrđeni skenerima tačni.

- Međutim, moramo biti svjesni činjenice da se skeneri odnosno ove nove tehnologije primjenjuju kao pilot projekat na određenim biračkim mjestima, tako da je ovo jako dobro da se uporedi gdje su te razlike na biračkim mjestima. 

Sada treba ponovo prebrojati sve glasačke listiće u Centru za brojanje gdje će se utvrditi stvarna situacija. Tada ćemo znati je li skener pogriješio, u što sumnjam ili je ponovo ljudski faktor, a zbog neodgovornih i nesavjesnih članova biračkih odbora mi moramo uvesti nove tehnologije. 

Ako se podaci ne budu slagali, onda će se utvrditi stvarno stanje u vrećama gdje je smješten taj birački materijal ili glasački listić - pojašnjava Šehić za portal "Avaza".

Brojne nepravilnosti

Nakon prošlih lokalnih izbora u Mostaru koji su održani nakon 12 godina zastoja, evidentirane su brojne nepravilnosti u izbornom procesu. 

CIK BiH je, lani u maju, nakon što su nadležna tužilaštva donijela odluke da neće voditi krivične postupke protiv pojedinih predsjednika i članova biračkih odbora angažiranih na lokalnim izborima 2020.godine donio odluku o sankcijama.

Tako je u Mostaru ukupno kažnjeno 13 biračkih odbora i to predsjednici 500 KM, a članovi biračkih odbora sa 300 KM uz zabranu angažiranja u tijelima za provedbu izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke, a zbog pogrešno evidentiranih rezultata po kandidatima i političkim subjektima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.