NOVO SARAJEVO

Kako je na izborima prošla Hrvatica iz SDA Ana Tomičić?

Ne da se nebošnjaku u SDA do potoka

Ana Tomičić. Screenshot

T. Š.

prije 6 sati 5 minuta

Prije nekoliko mjeseci priličnu buru u javnosti podigao je komentar potpredsjednika Federacije BiH Igora Stojanovića koji je na svom X profilu napisao:

- Ima li neko da objasni patriotizam SDA? Spremni su odreći se 78% teritorije države BiH, da bi imali Islamsku republiku na 22% teritorije BiH! Koji to mozak vodi?

Nakon brojnih uvreda i prijetnji koji je zbog ovog komentara dobio što od botova, što od članova i simpatizera SDA, Stojanoviću je odgovor napisala izvjesna Ana Tomičić, kako sama za sebe kaže, etnička Hrvatica koja je bila kandidatkinja SDA u Općini Novo Sarajevo.

- Zašto sam izabrala baš SDA? Zato što SDA, za razliku od Trojke, prije, tokom i nakon Neumskih pregovora, upravo nije pristala da ja kao Ana iz Sarajeva, vrijedim manje nego recimo neka Ana iz Čapljine ili Livna. Trojka i SDP se, s druge strane, baš i ne mogu time pohvaliti, jer ste izdali sve principe koje ste proklamovali dok niste zauzeli pozicije vlasti - poručivala je Ana

Rezultati SDA kandidati u Novom Sarajevu. CIK

Ne znamo koliko je ovo pismo utjecalo na rezultat Tomičić, no ona je kao peta na listi SDA završila tek kao sedma kandidatkinja sa 359 glasova. Više glasova od nje su imali i Meša Selimović kao sedmi na listi i Muamer Terzo kao deseti, koji su u konačnici završili ispred Ane. Također, više glasova je  imao i šesti sa liste Reuf Hafizović, ali s obzirom da nije prešao unutrastranački cenzus od 10%, ostao je u poretku iza Ane.

Prema trenutnim procjenama, SDA bi u Novom Sarajevu trebala da dobije šest mjesta u vijeću. Ne da se nebošnjaku u SDA do potoka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.